Potrawka z kurczaka
Bardzo szybka, i bardzo smaczna potrawka z kurczaka, na którą przepis znalazłam w mojej ulubionej książce o kuchni chińskiej. Jest to danie idealne wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowaniu obiadu. Przepis zgłaszam do akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 1 łyżka sosu śliwkowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Fileta pokroić w paski. Podsmażyć na rozgrzanym oleju ryżowym. Dodać pokrojoną paprykę i fasolkę szparagową. Dodać ocet, sos śliwkowy i podlać odrobiną wody. Dusić aż warzywa i mięso będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do sosu. Zagotować. Podawać z ryżem.
Smacznego:)