Przerobiłam już prawie 50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti.
Latem kiedy był sezon na maliny, w ogóle ich nie kupowałam. Po pierwsze dlatego, że ich cena była dość wysoka, a po drugie dlatego, że z powodu tej ceny mało ich schodziło i zazwyczaj były mocno przechodzone. Tym bardziej cieszy mnie ich drugi wysyp i zdecydowanie niższa cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu.
Uwielbiamy tę kapustkę, jest cudownie wyważona w smaku między słodkim a kwaśnym, miło chrupiącą, aromatyczna, po prostu pyszna. idealny dodatek do niedzielnego obiadu.
Przepis na zebrę mam w swoim starym zeszycie od dawna. Kiedyś ją nawet zrobiłam tyle, że nie wyszła mi zebra w paski a raczej w łaty. Ale kiedy kiedy kilka tygodni temu ujrzałam to ciasto na jednym z blogów postanowiłam spróbować jeszcze raz. I tym razem wyszła mi taka zebra jak należy a nakładanie warstw okazało się bardzo proste.
dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zimą będą jak znalazł do szarlotki.
Przepisów na to proste włoskie danie znalazłam kilka. Wypróbowałam ten z opakowania makaronu Malma, bo akurat miałam wszystkie potrzebne składniki pod ręką... pomidory (użyłam krojonych z kartonika firmy Pudliszki), świeża bazylia, czosnek, zielony pieprz i wędzony boczek. Do tego spora dawka soku z cytryny. Prosto, smacznie, aromatycznie! Polecam!
Fantastyczne, mocno czekoladowe ciasto ze świeżymi brzoskwiniami, polane białą czekoladą. Coś dla fanów czekolady, w smaku przypomina brownies. Zrobiłam je od razu, gdy tylko uśmiechnęło się do mnie z bloga Z piekarnika. Bardzo nam smakowało. Serdecznie polecam! :)
Coś dla wielbicieli kwaśnych smaków - orzeźwiające ciasto jogurtowe z dodatkiem aromatycznej cytryny. Jest lekkie i dość wilgotne, konsystencją przypomina delikatny sernik. Uwaga ! Jest bardzo wciągające ;)
Kochani zakochałam się ... w TIRAMISU! (wł. tirarsi sù – ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie) Nawet znaczenie tego deseru zachęca do flirtu.
Dziś z warzywniaka przyniosłam opakowania malin. Posypałam je cukrem i poczekam, aż sam się zrobi malinowy, pyszny sok. Będzie, jak znalazł w chłodne dni do ciepłej herbaty. I późną jesienią albo w samym środku zimy zapachnie w moim domu owocami lata.
Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często.
Sezon na kurki trwa w tym roku wyjątkowo długo. Pojawiły się w maju i nadal są w bardzo dużych ilościach co zazwyczaj się nie zdarza. Co tydzień na targu "moja" pani mówi że to już ostatnie kurki a za tydzień znowu ma ich skrzynkę. Ale nie ma co narzekać tylko się cieszyć, bo przy braku innych grzybków w zadowalającej ilości dobre i kurki.
Latem robiłam sajgonki z mięsem mielonym i tak mi się spodobały, że już wtedy postanowiłam spróbować wersję z kurczakiem. Tym razem jednak nie smażyłam ich, jedynie zawinęłam w namoczony papier ryżowy. Dzięki temu są delikatniejsze w smaku no i zdrowsze.
Jak wpadłem na pomysł zrobienia szaszłyków z kurczaka reszta potoczyła się sama - po prostu zanurzałem się w historii Hiszpanii. Na początek chorizo jak typowo rozpoznawalny smak tego kraju. Papryka z Nowego Świata na pamiątek podbojów i odkryć. Kumin i kolendra - przyprawy, które kojarzą mi się z kuchnią arabską - wszak po mauretańskich podbojach pozostały na Półwyspie Iberyjskim wspaniałe zabytki. Tak właśnie powstał przepis na szaszłyki.