Kotleciki w jogurcie i sosie pomidorowym (Yogurtlu Köfte Kebabi)
Kolejna mięsna, bardzo turecka potrawa i jaka ekstrawagancka! Bardzo prosta w przygotowaniu. Jogurt turecki i sos pomidorowy grają pierwsze skrzypce, a gdzieś trochę mięska się przemyka. Kilka warstw. Efektownie wygląda na stole, a to bardzo ważne, szczególnie gdy mowa o tureckim stole. W końcu który Turek czy Turczynka samotnie jadają... niespotykane! :)
Składniki:
sos pomidorowy:
1 średnia cebula, ładnie posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 - 3 ząbki czosnku
1 papryczka chili, ładnie posiekana
ok. 600 g pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki
sól
czarny pieprz
1 - 2 łyżeczki cukru
2 - 3 chlebki pita
600 - 700 g mielonego mięsa wołowego lub mielonej baraniny
sól
czarny pieprz
1 średnia cebula, ładnie posiekana
ok. 4 łyżek ładnie posiekanej natki pietruszki
ok. 1,5 łyżeczki przyprawy sumak
400 - 500 g jogurtu tureckiego w temperaturze pokojowej, ubitego lekko widelcem
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie:
1. Przygotować najpierw sos pomidorowy. Podsmażyć cebulę aż będzie miękka. Dodać czosnek i papryczkę, smażyć przez około 2 minuty. Dodać pomidory, posolić, dodać pieprz i cukier. Gotować całość na małym ogniu około 10 minut, aż sos będzie gęsty.
2. Chlebki pita podpiec w piekarniku około 10 minut.
3. Doprawić mięso solą i pieprzem, dodać cebulę, natkę pietruszki i całość bardzo dobrze wymieszać/wyrobić. Najlepiej rękoma lub za pomocą blendera.
4. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Przygotować formę do pieczenia i folię aluminiową. Formować podłużne kotleciki. Kłaść jeden obok drugiego na folii. Wstawić do piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
5. Chlebki pita połamać na mniejsze kawałki i wyłożyć na duży, okrągły talerz lub naczynie (lub dwa okrągłe talerze). Posypać lekko przyprawą sumac. Polać sosem pomidorowym i następnie polać jogurtem.
6. Rozgrzać masło lub olej na patelni. Dodać orzeszki piniowe i posypać resztą przyprawy sumac. Podsmażyć całość chwilkę.
7. Posypać orzeszkami jogurt. Następnie przełożyć kotleciki na wierzch. Ułożyć je w słoneczko.
Podawać natychmiast.
Smacznego!
Składniki:
sos pomidorowy:
1 średnia cebula, ładnie posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 - 3 ząbki czosnku
1 papryczka chili, ładnie posiekana
ok. 600 g pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki
sól
czarny pieprz
1 - 2 łyżeczki cukru
2 - 3 chlebki pita
600 - 700 g mielonego mięsa wołowego lub mielonej baraniny
sól
czarny pieprz
1 średnia cebula, ładnie posiekana
ok. 4 łyżek ładnie posiekanej natki pietruszki
ok. 1,5 łyżeczki przyprawy sumak
400 - 500 g jogurtu tureckiego w temperaturze pokojowej, ubitego lekko widelcem
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
2 - 3 łyżki orzeszków piniowych
Przygotowanie:
1. Przygotować najpierw sos pomidorowy. Podsmażyć cebulę aż będzie miękka. Dodać czosnek i papryczkę, smażyć przez około 2 minuty. Dodać pomidory, posolić, dodać pieprz i cukier. Gotować całość na małym ogniu około 10 minut, aż sos będzie gęsty.
2. Chlebki pita podpiec w piekarniku około 10 minut.
3. Doprawić mięso solą i pieprzem, dodać cebulę, natkę pietruszki i całość bardzo dobrze wymieszać/wyrobić. Najlepiej rękoma lub za pomocą blendera.
4. Nastawić piekarnik na 190 stopni. Przygotować formę do pieczenia i folię aluminiową. Formować podłużne kotleciki. Kłaść jeden obok drugiego na folii. Wstawić do piekarnika i piec około 15 - 20 minut.
5. Chlebki pita połamać na mniejsze kawałki i wyłożyć na duży, okrągły talerz lub naczynie (lub dwa okrągłe talerze). Posypać lekko przyprawą sumac. Polać sosem pomidorowym i następnie polać jogurtem.
6. Rozgrzać masło lub olej na patelni. Dodać orzeszki piniowe i posypać resztą przyprawy sumac. Podsmażyć całość chwilkę.
7. Posypać orzeszkami jogurt. Następnie przełożyć kotleciki na wierzch. Ułożyć je w słoneczko.
Podawać natychmiast.
Smacznego!