Faszerowany por

Faszerowany por

Bardzo lubimy pory. Dziś podałam je na ciepło, faszerowane. Pomysł na danie, tak jak sobie obiecałam ;-) pochodzi z czeskiego czasopisma "Gurmet". Domowy, zwyczajny przepis, ale smaczny.

Zdjęcie - Faszerowany por  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faszerowane pory

4 pory

1/2 kg mielonego wołowego mięsa

jajko

2 łyżki naturalnego jogurtu

4 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

ulubione przyprawy

świeża natka

świeży tymianek

kilka łyżek sklarowanego masła

Pory kroję na 5 cm kawałki. Blanszuję je w we wrzącej wodzie. Wykładam do sitka i przelewam zimną wodą, by zachowały swój zielony, żywy kolor.

Wyjmuję z nich środki zostawiając 0,5 centymetrowe ścianki. Wyjęte kawałki porów szatkuję i dodaję do mięsa razem z jajem, jogurtem, posiekanymi ziołami, przyprawami i połową tartej bułki. Masę dokładnie mieszam i nadziewam nią pory. Gotowe ruloniki układam pionowo w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Ich wierzch posypuję pozostałą bułką tartą i układam na niej cząsteczki sklarowanego masła.

Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez ok. 20 minut.

Zdjęcie - Faszerowany por  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów