Piernikowe babeczki z czekośliwką
„Pyszne babeczki o smaku piernika wzbogacone nadzieniem śliwkowym, a właściwie czekoladowo-śliwkowym, jako że wykorzystałam do niego czekośliwkę (przepis na nią w następnym poście).
Smakują wybornie i długo zachowują świeżość.”
Piernikowe babeczki z czekośliwką
Składniki:
100g mąki
100g cukru
70g masła
2 jajka
100ml jogurtu greckiego
2 łyżki kakao
2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
½ łyżeczki przyprawy do piernika
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoiczek czekośliwki
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
kakao
Utrzeć miękkie masło z cukrem na krem. Cały czas ucierając dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika i zmielonymi orzechami. Wsypać do utartej masy. Dodać jogurt i całość dokładnie wymieszać. Przygotować silikonową formę do pieczenia muffinek. Wlewać do każdego otworu po łyżce ciasta , na to kłaść po 1 łyżeczce czekośliwki i przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec 25 minut w temp. 180°C. Wystudzić w foremce.
Zimne babeczki polać polewą czekoladową i gdy zastygnie posypać kakao.
Inspiracja http://www.coolinarika.com/recept/plummy/