Boeuf Bourguignon Julii Child

Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 3,5h

SKŁADNIKI

  • 700g udźca wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ kubka bulionu najlepiej wołowego
  • 1 kubek czerwonego wytrawnego wina
  • 100g wędzonego gotowanego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso kroimy w kostkę i wymiarach mniej więcej 3cm i obtaczamy w mące.

2. Boczek kroimy w słupki.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Warzywa obieramy i kroimy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na niej boczek.

5. Zdejmujemy boczek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

6. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy mięso, rumienimy je z każdej strony dosłownie po kilka sekund. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z boczkiem.

7. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy warzywa na koniec podsypując łyżką mąki. I przekładamy je do mięsa.

8. Całość zalewamy bulionem i winem.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

9. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy 3h.

Bon apetitt!

Przepisy z tych kategorii

Rustykalna tarta migdałowa z wiśniami

Rustykalna tarta migdałowa z w…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta na zimno z owocami
2

Tarta na zimno z owocami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tarta z wiśniami

Tarta z wiśniami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Słodkie historie - Napoleon (oraz przepis na Napoleon karmelowy)
3

Słodkie historie - Napoleon (o…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tarta z jagodami i jabłkiem

Tarta z jagodami i jabłkiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z żurawiną

Pasztet z żurawiną

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Suszona wołowina

Suszona wołowina

Robert_DPZ Robert_DPZ
Dom Pachnący Żywicą

Makaron ryżowy z wołowiną w czerwonym curry
2

Makaron ryżowy z wołowiną w cz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem
4

Pieczeń z mięsa mielonego z ja…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wołowina Rendang. Ostro i energetycznie!

Wołowina Rendang. Ostro i ener…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Szarpana wołowina - idealna do burgerów
2

Szarpana wołowina - idealna do…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis