Boeuf Bourguignon Julii Child
Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 3,5h
SKŁADNIKI
- 700g udźca wołowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ½ kubka bulionu najlepiej wołowego
- 1 kubek czerwonego wytrawnego wina
- 100g wędzonego gotowanego boczku
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mięso kroimy w kostkę i wymiarach mniej więcej 3cm i obtaczamy w mące.
2. Boczek kroimy w słupki.
3. Warzywa obieramy i kroimy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na niej boczek.
5. Zdejmujemy boczek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
6. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy mięso, rumienimy je z każdej strony dosłownie po kilka sekund. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z boczkiem.
7. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy warzywa na koniec podsypując łyżką mąki. I przekładamy je do mięsa.
8. Całość zalewamy bulionem i winem.
9. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy 3h.
Bon apetitt!