Boeuf Bourguignon Julii Child

Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 3,5h

SKŁADNIKI

  • 700g udźca wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ kubka bulionu najlepiej wołowego
  • 1 kubek czerwonego wytrawnego wina
  • 100g wędzonego gotowanego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso kroimy w kostkę i wymiarach mniej więcej 3cm i obtaczamy w mące.

2. Boczek kroimy w słupki.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Warzywa obieramy i kroimy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na niej boczek.

5. Zdejmujemy boczek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

6. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy mięso, rumienimy je z każdej strony dosłownie po kilka sekund. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z boczkiem.

7. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy warzywa na koniec podsypując łyżką mąki. I przekładamy je do mięsa.

8. Całość zalewamy bulionem i winem.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

9. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy 3h.

Bon apetitt!

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z indyka z żurawiną

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Polędwiczka wieprzowa ze śliwk…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony z chilli i czosnkiem

Schab pieczony z chilli i czos…

Beti Beti
kruche babeczki

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
2

Domowe nuggetsy w chrupiącej p…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki w sosie grzybowym
1

Bitki w sosie grzybowym

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rozgrzewający gulasz wołowy

Rozgrzewający gulasz wołowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim