Boeuf Bourguignon Julii Child

Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 3,5h

SKŁADNIKI

  • 700g udźca wołowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ kubka bulionu najlepiej wołowego
  • 1 kubek czerwonego wytrawnego wina
  • 100g wędzonego gotowanego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Mięso kroimy w kostkę i wymiarach mniej więcej 3cm i obtaczamy w mące.

2. Boczek kroimy w słupki.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Warzywa obieramy i kroimy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na niej boczek.

5. Zdejmujemy boczek i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

6. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia boczku wrzucamy mięso, rumienimy je z każdej strony dosłownie po kilka sekund. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste. Następnie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym razem z boczkiem.

7. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy warzywa na koniec podsypując łyżką mąki. I przekładamy je do mięsa.

8. Całość zalewamy bulionem i winem.

Zdjęcie - Boeuf Bourguignon Julii  Child  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

9. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 160st i pieczemy 3h.

Bon apetitt!

Przepisy z tych kategorii

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square

Ptysiowa choinka, czyli croquembouche
1

Ptysiowa choinka, czyli croque…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Świąteczna brioszka

Świąteczna brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku | U stóp Benbulbena

Boeuf bourguignon, czyli wołow…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka nicejska
1

Sałatka nicejska

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kremowa zupa z kasztanów. Sezonowe smaki
3

Kremowa zupa z kasztanów. Sezo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami