Zupa kalafiorowa
Prawie zerowa zawartość tłuszczów i symboliczna zawartość białka sprawiają, że kaloryczność kalafiora jest znikoma - ok. 20kcal na 100g. Jeśli chodzi o witaminy w kalafiorze, to na pierwszy plan wybijają się: C, K, B6, B9.Niskokaloryczny, lekkostrawny, nie wywołujący alergii, z odrobiną składników odżywczych, jadalny w każdej postaci, a nade wszystko smaczny - brzmi jak jedzenie-marzenie. :)
Polecam dziś zupkę a w głównej roli zaprezentuje się kalafior.
Składniki:
- 2-3 szt. kurzych skrzydełek
- marchew,pietruszka,por,seler
- kalafior (ilość zależy od was)
- 3-4 ziemniaki
- ziele angielskie,liscie laurowe
- sól.pieprz
- śmietana do zupy
- świeży koperek
- Na maśle podsmażyłam starte na tarce: marchew i pietruszkę.Warzywa dodałam do zupy.
Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka.
Kalafiora podzieliłam na małe części.
I dodałam do zupy.
Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam na kawałki i wsypałam sporo świeżego koperku. Do miski wlałam zupkę i przyprawiłam śmietaną.
SMACZNEGO!