Zupa z kiszonych kalafiorów

Zupa z kiszonych  kalafiorów

Kwaśna, mocno wyrazista w smaku, orzeźwiająca.Warto dodać do niej sporo koperku i czosnku. Trochę przypomina ogórkową, ale... jest w niej także fasolka szparagowa.

Zdjęcie - Zupa z kiszonych  kalafiorów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis Thiessy z bloga "Podróże kulinarne".

Zupa z kiszonych kalafiorów

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • fasolka szparagowa
  • kiszony kalafior i woda z jego kiszenia
  • czosnek
  • śmietana
  • trochę masła
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)
  • koperek

 

Fasolkę kroimy na 3 części, ziemniaki w większą kostkę, pozostałe warzywa w mniejszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą lub wywarem (mięsnym lub warzywnym) i dodajemy listek oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy lub dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kalafior podgotowany przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z masłem i doprawiamy do smaku wodą z jego kiszenia. Gotujemy jeszcze chwilę. Zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeśli trzeba solą. Dodajemy także czosnek  przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek.

Smacznego!

Kategorie przepisów