Zupa z kiszonych kalafiorów
Kwaśna, mocno wyrazista w smaku, orzeźwiająca.Warto dodać do niej sporo koperku i czosnku. Trochę przypomina ogórkową, ale... jest w niej także fasolka szparagowa.
Przepis Thiessy z bloga "Podróże kulinarne".
Zupa z kiszonych kalafiorów
Składniki:
- ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- seler
- fasolka szparagowa
- kiszony kalafior i woda z jego kiszenia
- czosnek
- śmietana
- trochę masła
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)
- koperek
Fasolkę kroimy na 3 części, ziemniaki w większą kostkę, pozostałe warzywa w mniejszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą lub wywarem (mięsnym lub warzywnym) i dodajemy listek oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy lub dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kalafior podgotowany przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z masłem i doprawiamy do smaku wodą z jego kiszenia. Gotujemy jeszcze chwilę. Zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeśli trzeba solą. Dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek.
Smacznego!