Pasta "śródziemnomorska"
Prosty sposób na zdrową pastę.
Kupiłam jakiś czas temu mieszankę strączkowców na zupę firmy Florpak, tzw. śródziemnomorską, w skład której wchodzą: fasola piękny jaś medium, fasola biała jednolita, fasola mungo, fasola adzuki, fasola czarna, fasola red kidney, fasola malinka, groch żółty połówki, soczewica brązowa, soczewica zielona, ciecierzyca.
Pierwotnie planowałam zrobić z niej zupę, ale w trakcie gotowania stwierdziłam że wolę pastę niż zupę :)
Wygotowałam więc z niej wodę i zmiksowałam całość, dodałam siemię lniane, trochę posiekanego koperku i purre z dyni. Oczywiście całość przyprwiłam do smaku i pasta gotowa :-)
Trochę czasu zajmuje gotowanie strączkowców do miękkości (oczywiście trzeba je również namoczyć wcześniej) ale warto :-)
Smacznego!!!