Czas na przetwory! Przepis polecam bo sałatka z ogórków jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł.Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki.Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty.
Oprócz tego, że efektowna to okazała również bardzo smaczna. Malinowy krem z mascarpone idealnie komponował się z wytrawnym czekoladowym musem z zewnątrz. A delikatny biszkopt perfekcyjnie pasował do całości. Jeżeli chcecie podać coś efektownego i zarówno pysznego to w 100% polecam to ciasto!
Podzielę się dziś z Wami pyszną,lekką i orzeźwiającą sałatką ze szpinakiem i mandarynkami z dodatkiem soku z pomarańczy.Młode liście szpinaku umyłam,osuszyłam i przełożyłam do miski.
muszę powiedzieć, że to absolutnie najgenialniejszy sernik, jaki zdarzyło mi się upiec (a upiekłam ich wiele). Delikatny, leciutki, a jednak sycący. Słodki, z puszystą, chmurkową bezą, i soczystymi brzoskwiniami. Na wierzchu wyszły mi delikatne kropelki, które prezentują się naprawdę uroczo. Całość znika w tempie błyskawicznym. Mówię Wam - grzechem byłoby nie spróbowanie!
Sezon na dynie zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Zazwyczaj dynie królowały na straganach, rynkach, targowiskach raczej we wrześniu i październiku, za to w tym roku zaczęły się już w lipcu, a teraz jest już wysyp różnych jej gatunków.
Por jak i większość warzyw przyszedł do nas z Włoch.Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną ....To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze.
Tradycyjnie, kiedy po jakimś przygotowanym przepisie zostają niewykorzystane białka robię bezy.Tym razem nie upiekłam małym ślicznych bezików, ale jedną wielką nieatrakcyjną bezuchę.A skoro wielka bezucha to oczywiście musi to być Pavlova. Ogromna słodycz bezy równoważy śmietanka ubita bez cukru (ja jestem takim łasuchem, że dodałam jednak 1 łyżkę cukru) i kwaśne owoce.
Fantastyczny pomysł na przepyszną pastę :) Przepis znalazłam na blogu Kulinarne Spotkania. Warto z niego skorzystać, zwłaszcza teraz, gdy trwa sezon na cukinie i pomidory smakują tak jak nigdy :) Polecam :)
Nie wiem skąd jest nazwa tej sałatki, bo Szwedzi nic o niej nie wiedzą, ale najważniejsze że wychodzi z tego fajny dodatek do kanapek, chlebków pita i tortilli.
W ostatnim czasie u mnie kabaczka dostatek. Obdarowano mnie trzema dorodnymi egzemplarzami. Każdy z nich ważył około 3 kilogramów. Nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym, jak się z nimi rozprawię. W pierwszej kolejności zrobiłam kabaczka aʹ la bigos.