Biftekia z fetą


Zastanawiałam się długo, czy dodawać ten wpis, bo wyszły mi wyjątkowo nieatrakcyjne zdjęcia. Takie, powiedziałabym, mało apetyczne. W końcu postanowiłam wybrać jedno, najlepsze z najgorszych,  i dorzucić do wpisu, bo naprawdę szkoda by było nie napisać o tej smacznej potrawie kilka słów, tylko dlatego, że zdjęcia nie wyszły za ciekawe. O jakiej potrawie mowa? O pysznych greckich kotlecikach z mięsa mielonego, nadziewanych słoną fetą. Przepis na nie znalazłam u Iwonki. Zjedliśmy je ostatnio ze smakiem na obiad, z tym że mi smakowały chyba bardziej niż mężowi. No, ale nie powinnam się dziwić, gdyż  Jemu czasami nie pasuje wyrazisty smak tymianku, a tu jest go dość sporo. Polecam wszystkim, którym znudziły się już zwykłe, domowe mielone kotlety. To naprawdę fajna alternatywa :)

Zdjęcie - Biftekia z  fetą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 450g mięsa mielonego (najlepiej jagnięcina bądź cielęcina)
  • 200g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • pieprz, sól do smaku
  • ząbek czosnku (to mój dodatek)
Wykonanie:

Fetę pokroić na plasterki, cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę drobno posiekać. Mięso mielone wyrobić dokładnie z cebulą, jajkiem, bułką tartą, czosnkiem, natką, przyprawami oraz łyżką oliwy z oliwek. Gotową masę podzielić na 6-8 części. Uformować z mięsa kulki. Każdą kulkę umieścić na papierze do pieczenia i spłaszczyć (można użyć do pomocy np noża). Na mięsie, blisko jego krawędzi, położyć plasterek fety. Mięso złożyć, pomagając sobie papierem.  Jak to  wszystko zgrabnie i szybko zrobić, można zobaczyć u Iwonki. Złączyć końce i zlepić boki. Uformować kotlet. Każdego kotleta posmarować z obu stron oliwą z oliwy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż mięso ładnie się zrumieni (około 40-50 min) lub na grillu. Smacznego :)

Przepisy z tych kategorii

Roladki z indyka z żurawiną, bazylią i mozzarellą zawijane w boczek

Roladki z indyka z żurawiną, b…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa ziemniaczana z serem i klopsikami
3

Zupa ziemniaczana z serem i kl…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Żeberka pieczone w rękawie
3

Żeberka pieczone w rękawie

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami
3

Pierogi z mięsem rosołowym i p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kotlety mielone z pieczarkami
1

Kotlety mielone z pieczarkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gulasz z indyka z jabłkami i dynią
1

Gulasz z indyka z jabłkami i d…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Przepisy z tych kategorii

Musaka
5

Musaka

Beti Beti
kruche babeczki

Kserotigana - greckie faworki
1

Kserotigana - greckie faworki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Fava - grecka pasta z grochu
1

Fava - grecka pasta z grochu

Tyna Tyna
In cooking we trust

Frappe, czyli mrożona kawa
1

Frappe, czyli mrożona kawa

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Feta pieczona z miodem i tymiankiem. Wakacyjny comfort food
1

Feta pieczona z miodem i tymia…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)
1

Rożki z botwinką, szpinakiem i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne