ZUPA KREM Z DYNI
Zupa na poprawę samopoczucia;) Niskokaloryczna,bajecznie pomarańczowo-żółta i zdrowa.Czego trzeba więcej! I naprawdę bardzo prosta w wykonaniu.
Składnki:
kawałek dyni2 szt.marchewki1 szt. pietruszki2 ziemniakiśrednia cebulaząbek czosnkułyżeczka currypół łyżeczki kurkumylistek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiegonać selera1 litr bulionupieprz i sól do smaku18 % śmietana
Dynię,marchewki,pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki, zalałam wodą i gotowałam około 15 minut.
Dodałam nać selera,ziele angielskie,listek laurowy i wlałam litr bulionu.Gotowałam warzywa do miękkości.
Zeszkliłam na patelni pokrojoną cebulę z czosnkiem i dodałam do zupy.
Przyprawiłam zupę curry,kurkumą,solą i pieprzem do smaku.
Po ugotowaniu wyjęłam z niej nać selera,ziele i listek.
Wszystko zmiksowałam blenderem.
I tak naprawdę to moja pomarańczowa zupka gotowa! Wystarczy ją przelać do miseczki, dodać odrobinę śmietany do smaku i można już zajadać się zdrową,pyszną i sycącą zupką. Polecam do niej jeszcze jak ktoś lubi grzanki.Smacznego!