Risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz KONKURS
Moja dzisiejsza propozycja powstała dzięki zastosowaniu ulubionych składników jakimi są suszone pomidory i szpinak. O jego walorach odżywczych pisałam kilka miesięcy temu. Smak jaki uzyskałam jest wyjątkowy a ponieważ do tej pory nigdzie nie znalazłam przepisu na taką kombinację dlatego z tym większą przyjemnością dzielę się z Wami pomysłem. Ponad to pragnę się Wam odwdzięczyć za odwiedziny na stronie Restauracji Domowej, za wszystkie komentarze i słowa, które sprawiają, że każdego dnia, kiedy gotuję kolejną potrawę to również z myślą o Was drogie czytelniczki i czytelnicy. W ramach podziękowań zapraszam Was do KONKURSU , w którym nagrodą jest książka Piotra Galińskiego pt. „Taniec z Garami”. Zasady konkursu znajdziecie pod przepisem.
Zanim jednak podam przepis, kilka słów o tym czym jest Risotto, jaki ma rodowód
oraz jakiej wiedzy potrzebujemy aby cieszyło nasze podniebienia.
Risotto jest nieodłączną potrawą kuchni włoskiej. Recepturę prawdopodobnie z Chin do Włoch przywiózł popularny kupiec i podróżnik Marco Polo w latach 1268-1272. Obecnie w wielu kuchniach europejskich możemy skosztować tej niezwykle smacznej i bardzo uniwersalnej potrawy, przyrządzanej z ryżu podsmażonego na maśle a czasami oliwie razem z cebulą i gotowanej z dodatkiem białego wytrawnego wina. Po odparowaniu alkoholu ugotowanej na rosole z dodatkiem szafranu i wymieszanej z utartym serem, świeżym masłem, śmietaną lub jogurtem dla nadania jej aksamitnej konsystencji. Wspomniana już uniwersalność risotta polega na tym, że można je podawać na wiele sposobów i stosować składniki według naszych upodobań kulinarnych. Fantastycznie smakuje z warzywami, drobiem, rybami, owocami morza a także z grzybami i wędzonymi plastrami szynki.
Wbrew powszechnej opinii risotto jest potrawą, którą przygotowuje się łatwo. Należy tylko wykazać się cierpliwością i zastosować podstawowe zasady a mianowicie:
- używamy tylko ryżu przeznaczonego do risotta, on jest okrągły, zawiera więcej
skrobi, która powoduje, że uzyskamy kremową konsystencję,
- nie używamy kostek rosołowych to już lepiej zastosować osoloną wodę,
- rosół zawsze musi być ciepły i wlewamy go porcjami, kolejne porcje dolewamy dopiero kiedy ryż wchłonie płyn, należy mieszać od czasu do czasu i nie dopuścić do przypalenia.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – średni
Składniki:
- 400 g ryżu do risotto (ja użyłam Arborio),
- 350 g piersi z kurczaka,
- 120 g. suszonych pomidorów,
- 150 g szpinaku (świeże liście lub mrożony szpinak w liściach, polecam Hortex bo tylko ta firma gwarantuje, że liście szpinaku nie są nadmiernie rozdrobnione),
- ½ szklanki wina – koniecznie białe wytrawne,
- 1 litr domowego bulionu warzywnego (może być drobiowo-warzywny),
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 1 cebula,
- 4 cm masełka czosnkowego (opcjonalnie 2 łyżki oliwy i 2 ząbki czosnku),
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, solimy, oprószamy pieprzem i smażymy na masełku czosnkowym, (opcjonalnie na oliwie z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę), odstawiamy,
- cebule, obieramy z łusek, kroimy w drobną kosteczkę, roztapiamy 1 łyżkę masła na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie,
- wrzucamy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy ryż, mieszamy aż ryż będzie szklisty,
- następnie wlewamy wino, mieszamy i dodajemy przesmażone mięso kurczaka,
- wlewamy 250 ml bulionu, gotujemy aż ryż wchłonie płyn, następnie wlewamy drugą porcję bulionu,
- w międzyczasie wyjmujemy pomidory z zalewy, osuszamy lekko i kroimy,
- kiedy ryż wchłonie drugą porcję bulionu dodajemy szpinak (mrożony) i trzecią porcję bulionu,
- a kiedy ryż wchłonie trzecią porcję bulionu dodajemy czwartą część oraz świeże liście szpinaku i suszone pomidory,
- na koniec dodajemy 1 łyżkę masła, starty parmezan i mieszamy delikatnie, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Zasady Konkursu (Regulamin):
Kto może brać udział w konkursie:
- w konkursie mogą brać udział osoby pełnoletnie,
Konkurs podzielony jest na trzy etapy.
Warunki i Czas trwania konkursu:
- od 22.08.2011 r. do 25.08. 2011 r. - należy zamieścić komentarz pod przepisem na risotto z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami, w komentarzu trzeba podać swoje ulubione składniki (np: groszek, krewetki, itp.), z którymi chciałabyś/chciałbyś zjeść risotto.
- 26.08.2011 r. - wybiorę trzy komentarze/propozycje składników.
- od 27.08.2011 r.do 28.08 - ugotuję trzy różne risotta z udziałem składników podanych w komentarzach.
Zasady wyłonienia zwycięscy konkursu:
- z trzech ugotowanych potraw wybiorę jedno risotto, wyboru dokonam na podstawie smaku i walorów odżywczych,
- 29.08.20011r. opublikuję zdjęcia wszystkich trzech potraw, podam informację które risotto wygrało i do kogo powędruje nagroda.
Nagrody: Nagrodą jest książka Piotra Galińskiego pt. "Taniec z Garami"
Zasady przekazania nagrody:
Osoba, której zostanie przyznana nagroda zobowiązana jest do przesłania na adres e-mail: restauracjadomowa@gazeta.pl swoich danych adresowych w celu wysłania nagrody. Powyższe dane nie będą wykorzystywane do innych celów jak tych, o których mowa powyżej.
Zapraszam do zabawy a ja już nie mogę się doczekać kiedy ugotuję risotta według Waszych pomysłów.