Delikatny bigosik z kabaczka
W ostatnim czasie u mnie kabaczka dostatek. Obdarowano mnie trzema dorodnymi egzemplarzami. Każdy z nich ważył około 3 kilogramów. Nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym, jak się z nimi rozprawię. W pierwszej kolejności zrobiłam kabaczka aʹ la bigos. Później były też pyszne placki na różne sposoby i oczywiście małe co nieco na zimę ale o tym w następnych postach. Dzisiaj zapraszam na smaczny bigosik oraz na trwający KONKURS.
najlepiej smakuje ze świeżym, pachnącym pieczywem
Ilość porcji – 6 porcji
Czas wykonania – 40 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1,5 kg kabaczka,
- 2 duże cebule,
- 2 kiełbasy (u mnie śląska),
- 10 dag boczku wędzonego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 liski laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 60 ml wody (około ¼ szklanki),
- olej do smażenia,
- sól i pieprz,
- szczypta cukru.
Sposób wykonania:
- kabaczka myjemy i jeśli jest bardzo duży, ma twardą skórę to obieramy, wykrawamy miękki miąższ z pestkami,
- następnie kroimy w kostkę, umieszczamy na dużym durszlaku, solimy i pozostawiamy na około 10 min ( kabaczek zmięknie i puści sok ), później odcedzamy,
- cebulę, kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju (najlepiej w głębokiej patelni) najpierw, wrzucamy boczek i kolejno kiełbasę oraz cebulę,
- kiedy cebula się zeszkli dodajemy kabaczka, ziele angielskie, liście laurowe i podlewamy wodą,
- dusimy pod przykryciem aż kabaczek będzie miękki ale chrupiący ( nie należy go rozgotować),
- na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i solą, gotujemy jeszcze 5 min. aby smaki się przegryzły.