Delikatny bigosik z kabaczka

Delikatny bigosik z kabaczka

W ostatnim czasie u mnie kabaczka dostatek. Obdarowano mnie trzema dorodnymi egzemplarzami. Każdy z nich ważył około 3 kilogramów. Nie zastanawiałam się zbyt długo nad tym, jak się z nimi rozprawię. W pierwszej kolejności zrobiłam kabaczka aʹ la bigos. Później były też pyszne placki na różne sposoby i oczywiście małe co nieco na zimę ale o tym w następnych postach. Dzisiaj zapraszam na smaczny bigosik oraz na trwający KONKURS.



 Zdjęcie - Delikatny bigosik z kabaczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



najlepiej smakuje ze świeżym, pachnącym pieczywem

 

Zdjęcie - Delikatny bigosik z kabaczka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji – 6 porcji

Czas wykonania – 40 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • 1,5 kg kabaczka,
  • 2 duże cebule,
  • 2 kiełbasy (u mnie śląska),
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 liski laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 60 ml wody (około ¼ szklanki),
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • szczypta cukru.

 

Sposób wykonania:

  1. kabaczka myjemy i jeśli jest bardzo duży, ma twardą skórę to obieramy, wykrawamy miękki miąższ z pestkami,
  2. następnie kroimy w kostkę, umieszczamy na dużym durszlaku, solimy i pozostawiamy na około 10 min ( kabaczek zmięknie i puści sok ), później odcedzamy,
  3. cebulę, kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju (najlepiej w głębokiej patelni) najpierw, wrzucamy boczek i kolejno kiełbasę oraz cebulę,
  4. kiedy cebula się zeszkli dodajemy kabaczka, ziele angielskie, liście laurowe i podlewamy wodą,
  5. dusimy pod przykryciem aż kabaczek będzie miękki ale chrupiący ( nie należy go rozgotować),
  6. na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy cukrem, pieprzem i solą, gotujemy jeszcze 5 min. aby smaki się przegryzły.

Kategorie przepisów