Barszcz ukraiński Neli
Barszcz dla strudzonych podróżnych ;-)
Po odwiedzeniu różnych zakamarków malowniczego miasteczka, po wyprawie na ryby nad pobliskie jezioro i po zebraniu grzybów w niedalekich lasach powrót do domu. A w nim, na stole, rozgrzewające i sycące danie:
Barszcz ukraiński (przepis Neli Rubinstein)
1/2 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg żeberek
4 duże nieobrane buraki, ugotowane
2 obrane cebule
2 obrane marchewki
1 obrana pietruszka
2 listki bobkowe
10 ziaren pieprzu
1/2 główki kapusty
puszka pomidorów bez skórki
sok z połowy cytryny
+ ugotowane ziemniaki
Mięso obsmażam na rozgrzanym oleju. Ugotowane buraki obieram i drobno kroję. Wkładam do dużego garnka mięso, pokrojone buraki, marchewki, pietruszkę, cebule. Dodaję pieprz i listki bobkowe. Zalewam 7 szklankami zimnej wody i gotuję od zawrzenia, pod przykryciem, przez ok. półtorej godziny.
W osobnym garnku w osolonej wodzie gotuję ziemniaki.
A jeszcze w jednym dużym garnku podgrzewam wodę. Gdy zawrze, to wrzucam do niej posiekaną kapustę i gotuję ją przez ok. pięć minut. Kapustę po tym czasie odcedzam. Z garnka z zupą wyławiam marchewki, cebule, pietruszkę i mięso. Za to wsypuję do niego odcedzoną kapustę oraz dodaję pomidory i zupę solę. Gotuję ją jeszcze przez ok. pół godziny.
Na samym końcu wyciskam sok z cytryny.
Barszcz podaję z kawałkami pokrojonego mięsa. Zupę można jeszcze zabielić śmietaną.
* źródło - "Kuchnia Neli" wyd. Muza SA