Biała Pavlova

Biała Pavlova

Zdjęcie - Biała Pavlova - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTradycyjnie, kiedy po jakimś przygotowanym przepisie zostają niewykorzystane białka robię bezy.Tym razem nie upiekłam małym ślicznych bezików, ale jedną wielką nieatrakcyjną bezuchę.A skoro wielka bezucha to oczywiście musi to być Pavlova. Ogromna słodycz bezy równoważy śmietanka ubita bez cukru (ja jestem takim łasuchem, że dodałam jednak 1 łyżkę cukru) i kwaśne owoce. Deser który w moim domu nie ma szans na przetrwanie, znikł natychmiast:)

Biała Pavlova:
  • 5 białek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • szczypta soli

  • 300 ml śmietany kremówki, mocno schłodzonej
  • 1-2 łyżki cukru pudru – opcjonalnie dla łasuchów

  • kwaśne owoce do dekoracji

Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodaję cukier i mocno ubijam. Na koniec dodaje mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, delikatnie mieszam.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy łyżki formuję dużą, wysoką bezę o średnicy ok 22 cm. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180, po 10 min zmniejszam temp do 150. Piekę ok 1,5 h. Po upieczeniu studzę na papierze na kratce kuchennej. Upieczone beza powinna mieć kruchą skorupkę i być ciągnąca w środku.Kremówkę ubijam (z cukrem) na sztywno.Bezę układam na talerz, rozsmarowuję na niej ubitą kremówkę, dekoruję owocami. Natychmiast podaję.
Smacznego

Kategorie przepisów