SURÓWKA Z PORA
Por jak i większość warzyw przyszedł do nas z Włoch.Większości z nas kojarzy się z włoszczyzną ....To, co najlepsze w porze poza smakiem i aromatem, to wartości odżywcze.
Jest bogatym źródłem witaminy A, C, E i B6 oraz potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.Zawarte w porze mangan, witamina C, witamina B6 i żelazo stabilizują poziom cukru we krwi. Poza tym bardzo dobrze wpływa na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze.
Jedzmy więc pory bo zdrowe;)
Polecam dziś surówkę z tym aromatyzowanym warzywem.
Składniki:
pormarchewjabłkomajonez jogurt naturalnymusztarda sól,pieprz
Większą - białą część i mniejszą zieloną pora drobno pokroiłam.
Na tarce o grubych oczkach starłam marchew
i na końcu jabłko bo ono szybko ciemnieje.
Wymieszałam jogurt naturalny z łyżką majonezu i musztardy.
Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!