Można ją upiec w wysokiej - typowo babkowej formie, będzie piękniej się prezentowała. Ja swojej nie lubię, stąd rzadko w niej piekę a takiej, co by mi wpadła w oko, jeszcze nie spotkałam;(
Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kostkę. Posypać cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i polać sokiem z cytryny. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Przygotować kruszonkę: zmiksować dokładnie masło, cukier i mąkę. Ja używam do tego miksera, jest szybko i łatwo...
Nie ma jak domowa wędlina, delikatna bez konserwantów - super na kanapki nie tylko dla dzieci :-) do tego grzanka kiełki i pomidor hm czego tu jeszcze trzeba, no i wiemy co jemy ... Polecam
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy. Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)
Moja pierwsza, domowa tarta w wersji wytrawnej. Pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, bo słowa domowników "ale będziesz robiła taką częściej?" to chyba najlepszy komplement :) Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt wyśmienity. Serdecznie polecam!
Drożdżówka odrywana to ciasto, które chodziło za mną do zrobienia od dawna. A dokładnie od momentu kiedy zobaczyłam je u Liski na blogu. Chodziło i chodziło … aż jest Oczywiście przeszukałam zasoby internetu i tak wyszła moja własna wersja ciasta.
Jakiś geniusz wpadł na pomysł połączenia tych wyjątkowych kostek z kremowym serkiem. Otrzymujemy tym sposobem mix wyjątkowo mocno czekoladowy, delikatnie kremowy – to prawie mus, do tego nie wymagający pieczenia!
Przepisów na gotowane serniki widziałam różne...ja w swoim zeszycie mam również ..i pamiętam jak moja mama robiła taki pyszny sernik na herbatnikach..moja bratowa też robi pyszny sernik.(...)..sernik wyszedł pyszny..najlepszy oczywiście na drugi dzień..placki wtedy zmiękną ..
Na stole wielkanocnym nie może u mnie zabraknąć babki. W tym roku proponuję limonkową – wilgotną i orzeźwiającą. Udekorowanie babki dodatkowo limonkowym lukrem sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej kwaskowa, a skórka starta na lukier podkreśli jej wiosenny charakter.
Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu.
Bardzo lubię domowe wędliny już przekonaliście się o tym nie raz... i nadal będą się tu pojawiać na moim blogu domowe mięska :-) A jeśli chodzi o wędliny suszone to mogłabym je jeść i jeść:-)