Domowa wędlina
Nie ma jak domowa wędlina, delikatna bez konserwantów - super na kanapki nie tylko dla dzieci :-) do tego grzanka kiełki i pomidor hm czego tu jeszcze trzeba, no i wiemy co jemy ... Polecam
zalewa
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 2 ząbki czosnku
- ok 1,5 litra wody
dodatkowo
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku + 1/4 łyżeczki soli
Do wody wsypać, przyprawy i zagotować - wystudzić. Mięso umyć oczyścić z błon i włożyć do zalewy, odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin
Po tym czasie wyjmujemy mięso nacieram połowę rozgniecionym czosnkiem wymieszany z odrobiną soli drugi filet nacieramy słodką papryką,wkładam do worka obwiązujemy dratwą i przekładamy do zalewy. Piekarnik nagrzewamy do 85 C i parzymy 1,5 godziny, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne mięso wyjmujemy z wody i worka osuszamy papierowym ręcznikiem, przechowujemy w lodówce, zużyć w ciągu kilku dni.
Smacznego
Wydrukuj przepis