Szczerze uwielbiam ciasteczka z ciasta francuskiego. Zawsze staram się mieć jego porcję w lodówce i w razie konieczności tylko wrzucić do piekarnika by móc już po kilkunastu minach cieszyć się pysznym deserem.
Zdecydowałam się na prostą, marokańską sałatkę z dodatkiem cukinii i sera feta, znalezioną na BBC Good Food, do której wprowadziłam minimalne modyfikacje. Sałatka jest smaczna, sycąca i łatwa do przygotowania :)
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę - dodałam po kolei jajka, ekstrakt waniliowy a także sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam - masa się rozwarstwi i będzie wyglądała na "zważoną". Tak ma być. Następnie dodałam jogurt i wiórki kokosowe - wymieszałam...
To klasyczny przykład, jak wyczarować „coś z niczego”. W dodatku to coś jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością będę je od czasu do czasu przygotowywać :)
Te frykadelki tak naprawdę bardzo przypominają zawijane zrazy, tyle że robi się je z mielonego mięsa. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, bo ma w sobie coś... coś domowego i swojskiego ;)
Babka to najważniejsze ciasto wielkanocne. Wiadomo sernik, mazurek czy inne nawet najbardziej wymyślne wypieki zawsze spotkają się z uznaniem wszystkich, ale to babka jest królową tych świąt.
Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie.
Cytrusowe ciasto makowe to chyba już takie ostatnie na pożegnanie zimy. Przynajmniej mam taką nadzieję. Zrobiło się słonecznie i choć jeszcze jest zimno to słońce nastraja optymistycznie.
Każdy składnik w tej zupy idealnie do siebie pasuje i współgra smakiem. To jak poezja albo taniec. Miałam zamiar zrobić na obiad bardzo popularną zupę porową z mięsem mielonym i serem topionym. W domu zabrakło pora więc zastąpiłam go cebulą i takim przypadkiem powstała zupa o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku.
Scones, czyli klasyczna angielska przekąska podczas popołudniowej herbatki. To coś pomiędzy bułeczkami, a kruchymi ciastkami. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Można je przygotować na słodko albo na wytrawie. Ja dziś robię wersję słodką.
Moje dzieci zakochały się w nim po pierwszym łyku i nie tylko one go pokochały, bo i ja i Em chętnie sięgamy po kolejną szklaneczkę:) Domowy "Kubuś", to samo zdrowie i w dodatku jest przepyszny!
To teraz poprawnie :) Chrupiące gofry serwowane z konfiturą Na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Z dżemem, syropem klonowym, czekoladą, nutellą, masłem orzechowym, owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, kremem na bazie mascarpone... kombinacji jest bez liku, a jedna smaczniejsza od drugiej. Jaka jest Wasza ulubiona?