Hummus

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Barazek - sezamowe ciasteczka

Barazek - sezamowe ciasteczka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muhammara - pasta z pieczonej papryki i orzechów
2

Muhammara - pasta z pieczonej…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szakszuka (Shakshouka) z szynką
4

Szakszuka (Shakshouka) z szynk…

Beti Beti
kruche babeczki

Tabouleh
2

Tabouleh

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Falafele z batatami

Falafele z batatami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach z papryką
1

Szakszuka, czyli jajka gotowan…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z fasoli Jaś, cukinii, pora i fety
1

Sałatka z fasoli Jaś, cukinii,…

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Dzi Dzi
karmelowy

Koktajl z dyni, gruszki i fig
1

Koktajl z dyni, gruszki i fig

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Surówka z pora z kukurydzą
2

Surówka z pora z kukurydzą

Dzi Dzi
karmelowy

Smażone w oliwie papryczki pimientos de padrón

Smażone w oliwie papryczki pim…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sałatka krewetkowo - jajeczna z  dipem czosnkowo-koperkowym

Sałatka krewetkowo - jajeczna…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu