Hummus

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dlaczego Pączusia trąciła starym pączkiem i bardzo zielony zimny deser

Dlaczego Pączusia trąciła star…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Makaron ze szparagami, suszony…

Beti Beti
kruche babeczki

Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty z miętą
1

Surówka Coleslaw z czerwonej k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka ze szpinakiem, oliwkami i grzankami

Sałatka ze szpinakiem, oliwkam…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Dip z awokado i chilli a'la guacamole

Dip z awokado i chilli a'l…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Zdrowy fast food - szybkie wrapy z hummusem i warzywami
2

Zdrowy fast food - szybkie wra…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pasta
4

Pasta "jajeczna" bez jajek

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane

Wegańskie ciasteczka kokosowo-…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciecierzyca z porem  i selerem
1

Ciecierzyca z porem i selerem

figmara figmara
figowe smaki

Chrupiąca marchewka z pieczarkami i szpinakiem

Chrupiąca marchewka z pieczark…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wegańskie klopsiki z tempehu

Wegańskie klopsiki z tempehu

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir