Hummus

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kalafior gotowany w sosie pomidorowym
1

Kalafior gotowany w sosie pomi…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Wegańskie brownie z batatów z truskawkami

Wegańskie brownie z batatów z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wegańska Pavlova

Wegańska Pavlova

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pasta alla norma (siciliana)

Pasta alla norma (siciliana)

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kotlety jaglano-szpinakowe

Kotlety jaglano-szpinakowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Indyk po tajsku z mleczkiem kokosowym

Indyk po tajsku z mleczkiem ko…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Mule z mango w mleku kokosowym

Mule z mango w mleku kokosowym

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Orientalne jajka faszerowane z curry i olejem rzepakowym

Orientalne jajka faszerowane z…

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Bibimbap - kolorowa miska ryżu

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ