Hummus

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka shirazi z granatem
1

Sałatka shirazi z granatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Filety z kurczaka nadziewane kaszą jaglaną; po marokańsku
1

Filety z kurczaka nadziewane k…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Buraki pieczone z pistacjami, granatem i balsamiczną glazurą. Marokańska sałatka na zimną jesień

Buraki pieczone z pistacjami,…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Barazek - sezamowe ciasteczka
1

Barazek - sezamowe ciasteczka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Muhammara - pasta z pieczonej papryki i orzechów
2

Muhammara - pasta z pieczonej…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Szakszuka (Shakshouka) z szynką
4

Szakszuka (Shakshouka) z szynk…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Koktajl z dyni, mango i kurkumy

Koktajl z dyni, mango i kurkum…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka shirazi z granatem
1

Sałatka shirazi z granatem

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kawa dyniowa z przyprawami
1

Kawa dyniowa z przyprawami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Koktajl z dyni, jarmużu i pomarańczy

Koktajl z dyni, jarmużu i poma…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Szybka sałatka na lunch z orzechami i jabłkiem
1

Szybka sałatka na lunch z orze…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zielone smoothie bowl
1

Zielone smoothie bowl

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo