Hummus

Humus to potrawa na bazie cieciorki wywodząca się z Libanu, popularna na całym bliskim wschodzie. Samo słowo „hummus” zarówno po arabsku, jak i hebrajsku, znaczy „ciecierzyca”. Z tego powodu nazywanie hummusem pasty z bobu, fasoli, pieczonej marchewki, batatów itp., z czym spotkać się można na różnych stronach, jest błędne :)
Prócz ciecierzycy, nieodzownymi składnikami hummusu jest sezamowa pasta tahini, czosnek, sok z cytryny i oliwa. Dodatkowo smak można urozmaicać, dodając np. natkę pietruszki, suszone pomidory lub pieczoną paprykę.
Pierwszy raz zrobiłam hummus i dlatego zdecydowałam się na klasyczną wersję. Jest przepyszna i na pewno będę wracać do tej potrawy.
Pozycja obowiązkowa dla każdego fana ciecierzycy! ;)

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUMMUS
1 puszka ciecierzycy,
1 ząbek czosnku,
2-3 łyżki pasty tahini,
2 łyżki soku z cytryny,
oliwa,
mielony kumin,
sól i pieprz

Ciecierzycę osączyć. Włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, pastę tahini i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Dodać 2-3 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Jeśli pasta jest za gęsta, dolać trochę więcej oliwy, zalewy z cieciorki albo wody. Doprawić kuminem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Podawać z pieczywem (np. chlebkami pita) lub warzywami pokrojonymi w słupki.

Z podanej ilości składników wychodzi pełna miseczka hummusu - jak na zdjęciu.

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Hummus - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Indyjska mizeria, czyli raita ogórkowo-miętowa
1

Indyjska mizeria, czyli raita…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Steki z kalafiora z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, kokosem i melisą
1

Steki z kalafiora z sosem orze…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
1

Kurczak tandoori w aromatyczny…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Curry z kalafiorem i ciecierzycą

Curry z kalafiorem i ciecierzy…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pałki z kurczaka po marokańsku
4

Pałki z kurczaka po marokańsku

Beti Beti
kruche babeczki

Smażony makaron chow mein z kurczakiem
4

Smażony makaron chow mein z ku…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Koreczki wielkanocne
1

Koreczki wielkanocne

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Fiszburgery

Fiszburgery

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Jajka faszerowane pastą z pieczarek
2

Jajka faszerowane pastą z piec…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pasta z makreli i awokado. Dieta szybka przemiana - faza III
2

Pasta z makreli i awokado. Die…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ślimaki z ciasta francuskiego z białą kiełbasą

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Jajka faszerowane pieczarkami
1

Jajka faszerowane pieczarkami

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim