Wieniec drożdżowy z jabłkami

Wieniec drożdżowy z jabłkami

Za nim zaproszę Państwa na tradycyjne baby swiąteczne, a przygotuje tym razem kilka rodzajów, to tymczasem prezentuje przepyszny drożdżowy wieniec z jabłkami.

Ciasto pięknie wyrosło i bardziej przypomina babę jak wieniec. Puszyste, mięciutkie z dodatkiem jabłek bardzo smaczne.

Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 120 -130 ml ciepłego mleka
  • 120 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 suszone anyżki /opcjonalnie/

lub 1 kg gotowego musu z jabłek

Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki dobrze utrzeć na błyszczącą masę.

Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą przesiać wymieszać z suszonymi drożdżami, swieże drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  2. Wyrosnięte drożdże dodać do mąki, następnie jajko i żółtka utrzeć z cukrami i dodać oraz rozpuszczone masło z mlekiem.
  3. Wszystko składniki wyrobić przez 5 minut, po czym przełożyć do miski, przykryć folią lub sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  4. W między czasie przygotować jabłka, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać cukier, cynamon, anyż i zalać 2 łyżkami wody.
  5. Dusić do miękkości /nie rozgotowywać !/, usunąć ziarna anyżu i odstawić do przestudzenia.
  6. Wyrosnięte ciasto ponownie lekko wyrobić, rozwałkować na ok. 1 cm w kształcie dużego prostokąta np. 60 cm x 35 cm.
  7. Na ciasto wysypać 2 łyżki bułki tartej i wyłożyć mus jabłkowy, równo rozprowadzić, zostawiając 2 cm zakładu od boków.
  8. Zwinąć w roladę, a następnie uformować w wieniec i skleić dobrze końce.
  9. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem, w srodek wieńca włożyć okrągły pojemnik o średnicy 10 cm i naciąć nożyczkami co kilka cm końce ciasta.
  10. Posmarować białkiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  11. Przed pieczeniem usunąć okrągły pojemnik i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st. C, piec przez 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru.
  12. Po upieczeniu gorący posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Wieniec drożdżowy z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów