Wieniec drożdżowy z jabłkami
Za nim zaproszę Państwa na tradycyjne baby swiąteczne, a przygotuje tym razem kilka rodzajów, to tymczasem prezentuje przepyszny drożdżowy wieniec z jabłkami.
Ciasto pięknie wyrosło i bardziej przypomina babę jak wieniec. Puszyste, mięciutkie z dodatkiem jabłek bardzo smaczne.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 80 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 120 -130 ml ciepłego mleka
- 120 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- ok. 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 suszone anyżki /opcjonalnie/
lub 1 kg gotowego musu z jabłek
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki dobrze utrzeć na błyszczącą masę.
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać wymieszać z suszonymi drożdżami, swieże drożdże pokruszyć i rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Wyrosnięte drożdże dodać do mąki, następnie jajko i żółtka utrzeć z cukrami i dodać oraz rozpuszczone masło z mlekiem.
- Wszystko składniki wyrobić przez 5 minut, po czym przełożyć do miski, przykryć folią lub sciereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
- W między czasie przygotować jabłka, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać cukier, cynamon, anyż i zalać 2 łyżkami wody.
- Dusić do miękkości /nie rozgotowywać !/, usunąć ziarna anyżu i odstawić do przestudzenia.
- Wyrosnięte ciasto ponownie lekko wyrobić, rozwałkować na ok. 1 cm w kształcie dużego prostokąta np. 60 cm x 35 cm.
- Na ciasto wysypać 2 łyżki bułki tartej i wyłożyć mus jabłkowy, równo rozprowadzić, zostawiając 2 cm zakładu od boków.
- Zwinąć w roladę, a następnie uformować w wieniec i skleić dobrze końce.
- Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem, w srodek wieńca włożyć okrągły pojemnik o średnicy 10 cm i naciąć nożyczkami co kilka cm końce ciasta.
- Posmarować białkiem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Przed pieczeniem usunąć okrągły pojemnik i wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 200 st. C, piec przez 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu gorący posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
autor: Samantha