Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty
Ten przepis to jedna z pamiątek po moim ostatnim wyjeździe do Szwajcarii. To kraj zdecydowanie kojarzący się (i słusznie!) z mleczną czekoladą. Mój ulubiony jej gatunek produkowany jest właśnie tam. Toblerone. Moje najsłodsze wspomnienie z dzieciństwa. Przywożone z dalekich podróży trójkątne czekoladki, tak słodkie, że aż uzależniające. Aksamitna czekolada z kawałkami nugatu, migdałów i miodu. Rozkosz w każdym kawałku.
Jakiś geniusz wpadł na pomysł połączenia tych wyjątkowych kostek z kremowym serkiem. Otrzymujemy tym sposobem mix wyjątkowo mocno czekoladowy, delikatnie kremowy – to prawie mus, do tego nie wymagający pieczenia!
Jeden kawałek to porcja zaspokajająca na całą dobę moją wielką potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Musze przy tym zaznaczyć, że do przygotowania tego deseru wykorzystałam Toblerone w wersji „gorzkiej”, a nie mlecznej (szczegóły poniżej).
Deser zdecydowany w smaku, intensywny, wyjątkowy.
Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty Składniki- masa serowa
- serek kremowy - 500g (typu Philadelphia)
- cukier - 3/4 szklanki w przypadku użycia czekolady gorzkiej, 1/3 szklanki w przypadku użycia czekolady mlecznej
- Toblerone - 200 g
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- spód
- masło - 80 g, roztopione
- migdały - mielone, 1/4 szklanki
- ciasteczka czekoladowe - dowolne, pokruszone, 1 szklanka
Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i mielonymi migdałami. Wyłóż nimi dno tortownicy z papierem do pieczenia (o średnicy ok. 18-20 cm), dokładnie przyciśnij, wstaw do lodówki.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (ustawiając miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą) lub w kuchence mikrofalowej. W misce miksera ubij serek z cukrem, aż stanie się puszysty. Dodaj roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj. Wlej śmietankę, ponownie szybko zmiksuj. (masa będzie dość gęsta).
Masę serową wyłóż do tortownicy na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Musi stężeć.