Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty

Ten przepis to jedna z pamiątek po moim ostatnim wyjeździe do Szwajcarii. To kraj zdecydowanie kojarzący się (i słusznie!) z mleczną czekoladą. Mój ulubiony jej gatunek produkowany jest właśnie tam. Toblerone. Moje najsłodsze wspomnienie z dzieciństwa. Przywożone z dalekich podróży trójkątne czekoladki, tak słodkie, że aż uzależniające. Aksamitna czekolada z kawałkami nugatu, migdałów i miodu. Rozkosz w każdym kawałku.

Zdjęcie - Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakiś geniusz wpadł na pomysł połączenia tych wyjątkowych kostek z kremowym serkiem. Otrzymujemy tym sposobem mix wyjątkowo mocno czekoladowy, delikatnie kremowy – to prawie mus, do tego nie wymagający pieczenia!

Zdjęcie - Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeden kawałek to porcja zaspokajająca na całą dobę moją wielką potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Musze przy tym zaznaczyć, że do przygotowania tego deseru wykorzystałam Toblerone w wersji „gorzkiej”, a nie mlecznej (szczegóły poniżej).

Zdjęcie - Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser zdecydowany w smaku, intensywny, wyjątkowy.

Zdjęcie - Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty

Agata, 12 marca 2013

Zdjęcie - Sernik z Toblerone- szwajcarska kwintesencja rozpusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • masa serowa
  • serek kremowy - 500g (typu Philadelphia)
  • cukier - 3/4 szklanki w przypadku użycia czekolady gorzkiej, 1/3 szklanki w przypadku użycia czekolady mlecznej
  • Toblerone - 200 g
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • spód
  • masło - 80 g, roztopione
  • migdały - mielone, 1/4 szklanki
  • ciasteczka czekoladowe - dowolne, pokruszone, 1 szklanka
Sposób przygotowania

Ciasteczka pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem i mielonymi migdałami. Wyłóż nimi dno tortownicy z papierem do pieczenia (o średnicy ok. 18-20 cm), dokładnie przyciśnij, wstaw do lodówki.

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (ustawiając miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą) lub w kuchence mikrofalowej. W misce miksera ubij serek z cukrem, aż stanie się puszysty. Dodaj roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj. Wlej śmietankę, ponownie szybko zmiksuj. (masa będzie dość gęsta).

Masę serową wyłóż do tortownicy na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Musi stężeć.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy