Domowy suszony schab

Domowy suszony schab

Zdjęcie - Domowy suszony schab - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię domowe wędliny już przekonaliście się o tym nie raz... i  nadal będą się tu pojawiać na moim blogu domowe mięska :-) A jeśli chodzi o wędliny suszone to mogłabym je jeść i jeść:-) tak lubię a moja 7 letnia córka wprost uwielbia dlatego to szczególnie dla niej postanowiłam to zrobić...Poza tym idą święta i myślę że każdy chciałby mieć coś takiego pysznego na swoim stole a więcej szczegółów dotyczących smaku napiszę wam za 15 dni i pokarzę gotową na dodatkowych zdjęciach. :-)

oryginał

  • 1 kg schabu bez kości 
  • 35 g soli ( 2 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (u mnie czerwony w ziarnkach 1 łyżeczka)
  • 1 łyżka suszonego tymianku 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżka cukru u mnie puder 
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 5 owoców jałowca 
  • 3 suszone liście laurowe

 Schab umyć osuszyć, czosnek przetrzeć przez praskę i wymieszać z solą oraz cukrem pudrem natrzeć mięso - to spowoduje że mięso szybciej skruszeje. Następnie resztę przypraw utrzeć w moździerzu i obsypać mięso. (ja mięso obwiązuje dratwą aby uzyskało ładny kształt) - przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na 5 dni (przewracając dwa razy dziennie i odlewając soki które mięso pości) .

Po 5 dniach mięso owinąć trzykrotnie w pończochę lub specjalną siatkę do wędlin, związać sznurkiem i powiesić w suchym ciepłym miejscu na 6 dni do wyschnięcia. 

Po tym czasie wyjąć mięso z pończochy i włożyć do lodówki na kolejne 4 dni - i gotowe. 

Podawać pokrojony w bardzo cienkie plasterki.

Smacznego

Kategorie przepisów