Tarta z pieczarkami, cebulką, brokułem i beszamelem

Zdjęcie - Tarta z pieczarkami, cebulką, brokułem i beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta na słono a la zapiekanka
Moja pierwsza, domowa tarta w wersji wytrawnej. Pierwsza, ale na pewno nie ostatnia, bo słowa domowników "ale będziesz robiła taką częściej?" to chyba najlepszy komplement :)
Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt wyśmienity. Serdecznie polecam!

Zdjęcie - Tarta z pieczarkami, cebulką, brokułem i beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto francuskie (do wypełnienia formy, ok. pół opakowania)
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • mały brokuł
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka (250 ml), pieprz i sól do smaku
  • 50-100 g żółtego sera, startego na grubych oczkach

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę porkoić w piórka. Brokuł podzielić na różyczki i zblanszować (wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2-3 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą).

Na patelni rozgrzać olej, po czym lekko zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki i całość smażyć ok. 15 minut aż będą miękkie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę od tarty wyłożyć ciastem francukim - jak widać na zdjeciach, wyłożyłam ciasto razem z papierem, dzięki czemu trzeba przygotowywać formy, a i upieczoną już tartę lepiej się wyjmuje. Ciasto obciażyć (grochem, fasolą, ryżem, specjalnymi kulkami czy też inną formą) i podpiec ok. 10 minut. W tym czasie przygotować beszamel: w garnuszku rozpuścić masło, po czym dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dolać mleko, szczyptę soli oraz pieprzu, i mieszać do powstania jednolitego, kremowego i gęstego sosu.
Na podpieczoną tartę wyłożyć pieczarki z cebulą, poukładać różyczki brokuła, a następnie wylać beszamel (starając się ominąć różyczki). Na koniec tartę posypać żółtym serem (również omijając brokuły). Całość piec w piekarniku ok. 15 minut. Tartę przechowywać max do dwóch dni w lodówce, równie smaczna jest w wersji odgrzewanej.

Zdjęcie - Tarta z pieczarkami, cebulką, brokułem i beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grysikowiec z bananami i galaretką – bez pieczenia
1

Grysikowiec z bananami i galar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tarta z malinami i budyniem
1

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”
1

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit Maxi King
1

Fit Maxi King

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe ptasie mleczko + film
2

Domowe ptasie mleczko + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania