"Rzeź" : Gruszki i jabłka pod kruszonką

"Rzeź" : Gruszki i jabłka pod kruszonką
3 pomieszczenia i czworo ludzi. Wydawać by się mogło, że to wieje nudą już na samym starcie - nic bardziej mylnego! Film "Rzeź" przekazuje bardzo wiele na temat prawdziwej natury człowieka, choć i tak wydaje mi się, że to bardzo lajtowa wersja ukazania ludzkiego temperamentu w sytuacjach ekstremalnie emocjonalnych.

Zdjęcie - "Rzeź" : Gruszki i jabłka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - "Rzeź" : Gruszki i jabłka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Siłą sprawczą fabuły filmu jest bójka dwóch chłopców, efektem której dochodzi do spotkania rodziców. Napięcie wzrasta bardzo powoli, wydaje się nawet, że sprawa zostanie polubownie rozwiązana i obejdzie się bez większej awantury. Niekiedy wystarczy delikatnie poruszyć nasze czułe punkty, a gigantyczna kłótnia pojawi się sama. Tak też było w filmie "Rzeź" w reżyserii Romana Polańskiego. Zaczęło się niewinnie, grzecznościowa wymiana zdań, przeprosiny i... zaproszenie na ciasto. Ciasto, a może bardziej deser, bo ciasto to w tym wypadku zbyt duże słowo. Historia z ciastem kończy się dość... Jakby to delikatnie ująć - niesmacznie, choć mój przepis na owoce pod kruszonką jest bardzo dobry, nie radzę sugerować się filmem ;)

Zdjęcie - "Rzeź" : Gruszki i jabłka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

JABŁKA I GRUSZKI POD KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
Do owoców:
  • 2 jabłka (najlepsze są szare renety)
  • 2 gruszki
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 80 g cukru (najlepiej drobnego, albo cukru pudru
Dodatkowo:
  • Odrobina bułki tartej
  • Łyżka masła do wysmarowania foremek


PRZYGOTOWANIE:

Foremki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Jabłka i gruszki obrać, pokroić w kostkę. Posypać cukrem, cynamonem, gałką muszkatołową i polać sokiem z cytryny. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie.
Przygotować kruszonkę: zmiksować dokładnie masło, cukier i mąkę. Ja używam do tego miksera, jest szybko i łatwo.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Owoce nałożyć do przygotowanych foremek, a na wierzch sypać kruszonkę. Piec przez ok. 30 min.
Zdjęcie - "Rzeź" : Gruszki i jabłka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - "Rzeź" : Gruszki i jabłka pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów