Przepis na rzymskie gnocchi

Przepis na rzymskie gnocchi

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny lub kaszy manny z dodatkiem parmezanu. Można je przygotować jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub podawać jako danie bezmięsne. My podaliśmy je z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego ale każdy inny sos też się sprawdzi. Jeśli zapraszamy gości i chcemy oszczędzić czas to spokojnie możemy je przygotować dzień wcześniej. W przyszłości na pewno wypróbujemy jak smakują rzymskie gnocchi w wersji ziołowej i w wersji pieczarkowej lub w wersji z oliwkami i ziołami prowansalskimi. Taki mamy plan…. i jak tylko uda nam się go zrealizować to efektami na pewno się podzielimy…:)

Przepis na rzymskie gnocchi – składniki:
  • 700 ml mleka
  • 200 g semoliny (lub kaszy manny)
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii
  • 4 posiekane suszone pomidory z oliwy (opcjonalnie)
  • 2 jajka – roztrzepane
  • 55 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia
  • 85 g startego parmezanu
  • sól, pieprz i mąka

1. Mleko wlewamy do rondelka i bardzo podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Wsypujemy semolinę/kaszę mannę i cały czas mieszając podgrzewamy ok. 2 min aż zgęstnieje. Odstawiamy na bok.

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Dodajemy – dobrze mieszając – bazylię, suszone pomidory, jajka i połowę masła i połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wymieszaną masę wylewamy do płaskiego naczynia lub na blachę do ciasta. Najlepiej naczynie wysmarować lekko oliwą. Wyrównujemy masę łyżką. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Naczynie w którym będziemy piec nasze gnocchi smarujemy masłem. Używając np. szklanki, którą najpierw maczamy w mące, wycinamy z naszej masy kółka. Wszystkie pozostałe części masy wkładamy na spód naszego naczynia i lekko obsypujemy parmezanem. Na wierzchu układamy nasze wycięte kółka. Rozpuszczamy pozostałe masło i smarujemy nim wierzch a następnie posypujemy pozostałym parmezanem.

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut. Podajemy z ulubionym sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego :)

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na rzymskie gnocchi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

źródło: Italian Cookbook

Kategorie przepisów