Drożdżowe ciasto cynamonowe
przepis:
.
250 ml mleka
4 dag drożdży
6 dag cukru
50 dag mąki
10 dag masła
szczypta soli
Nadzienie:
5 dag miękkiego masła
10 dag cukru trzcinowego
1 łyżka mielonego cynamonu
.
Mleko podgrzać, tak aby było letnie.
1 łyżkę cukru i mąki rozmieszać w połowie mleka, rozprowadzić w nim drożdże.
Odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić.
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, na koniec dodać do niego masło.
Przygotować nadzienie do ciasta. Cynamon, wymieszać z cukrem i masłem.
Ciasto rozwałkować na prostokąt.
Rozsmarować na nim masę cynamonową, zwinąć w rulon i podzielić na 12 sztuk.
Ruloniki ułożyć w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec pół godziny w temp. 200 C.
.