Babka limonkowa

Na stole wielkanocnym nie może u mnie zabraknąć babki. W tym roku proponuję limonkową – wilgotną i orzeźwiającą. Udekorowanie babki dodatkowo limonkowym lukrem sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej kwaskowa, a skórka starta na lukier podkreśli jej wiosenny charakter.

Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę babkową, z kominem o średnicy 25 cm i wysokości 9 cm

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18 % (200 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 limonki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Miękką margarynę ubić mikserem, dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem bardzo dobrze ubijając. Dodać śmietanę, sok wyciśnięty z limonek, skórkę startą z 3 limonek i wanilię, dalej ubijać, ale tylko do momentu połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę – stopniowo, na 3 razy. Krótko wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej formy wyłożyć  ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę polukrować, najlepiej limonkowym lukrem (cukier puder + sok z limonki). Na sam koniec, gdy lukier jeszcze nie zastygnie, zetrzeć skórkę z limonki. 

Smacznego:-)

Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Babka limonkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Babka jogurtowa z szafranem i rodzynkami
3

Babka jogurtowa z szafranem i…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Kurczak  limonkowo-miodowy

Kurczak limonkowo-miodowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dorsz ze szparagami w sosie cytrynowo – koperkowym. Obiad w pół godziny!

Dorsz ze szparagami w sosie cy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd
1

Racuszki z mąki bananowej z le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!

Mazurki z kremem cytrynowym i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytrynowa chałka
1

Cytrynowa chałka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Mazurek cytrynowy
1

Mazurek cytrynowy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cytrynowe babeczki do koszyczka
1

Cytrynowe babeczki do koszyczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka z mango i lukrem limonkowym
1

Babka z mango i lukrem limonko…

food² food²
Food Square

Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd
2

Wielkanocne kruche ciasteczka…

food² food²
Food Square

Sos winegret
1

Sos winegret

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Babka z kremem cytrynowym
1

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty