Babka limonkowa
Na stole wielkanocnym nie może u mnie zabraknąć babki. W tym roku proponuję limonkową – wilgotną i orzeźwiającą. Udekorowanie babki dodatkowo limonkowym lukrem sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej kwaskowa, a skórka starta na lukier podkreśli jej wiosenny charakter.
Składniki na formę babkową, z kominem o średnicy 25 cm i wysokości 9 cm
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietany 18 % (200 g)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 limonki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Miękką margarynę ubić mikserem, dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem bardzo dobrze ubijając. Dodać śmietanę, sok wyciśnięty z limonek, skórkę startą z 3 limonek i wanilię, dalej ubijać, ale tylko do momentu połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę – stopniowo, na 3 razy. Krótko wymieszać.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej formy wyłożyć ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę polukrować, najlepiej limonkowym lukrem (cukier puder + sok z limonki). Na sam koniec, gdy lukier jeszcze nie zastygnie, zetrzeć skórkę z limonki.
Smacznego:-)
Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta.