Szarlotka cytrusowa

Szarlotka cytrusowa

Wiem, że zbliża się Wielkanoc i już czas na babki i mazurki. Wkrótce pojawią się one u mnie ale dzisiaj jeszcze chciałam pokazać Wam moją ostatnią wersję szarlotki. Tym razem jest to  szarlotka cytrusowa. Do ciasta dodałam skórkę pomarańczową a do jabłek skórkę i świeży sok wyciśnięty z pomarańczy. Tak się złożyło, że miałam czerwoną odmianę, która zabarwiła jabłka na kolor widoczny na zdjęciu.

Zdjęcie - Szarlotka cytrusowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 150 g cukru
  • 50g masła
  • sok i skórka z 1 pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu

Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i skórkę z pomarańczy. 1/3 ciasta odłożyć, i włożyć do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią tortownicę o śr. 21 cm. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 15 min.

Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze kawałki. Do garnka włożyć jabłka, dodać cukier i smażyć. Dodać sok z pomarańczy, cynamon. Prażyć jabłka aż sok odparuje. Gotowa masę z jabłek wyłożyć na podpieczone ciasto. Na tarce zetrzeć zamrożone ciasto  i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów