Ciasto brzoskwiniowe z kisielem
- Składniki :
- Ciasto :
- - cukier - 1 szklanka
- - jajka - 4 szt
- - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- - mąka - 1 szklanka
- - sól - 1 szczypta
- Wierzch :
- - kisiel brzoskwiniowy - 4 op
- - brzoskwinie z puszki - 5 szt
- - wiórki kokosowe - 100 g
- Poncz do nasączenia ciasta :
- - słodka herbata - 1 szklanka
- - sok z cytryny - 50 ml
Ciasto zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci!
Jakiś czas temu będąc w pracy dostałam sms o treści : „ Córuśka , ale Pani Ewa Wachowicz robiła super ciasto! Zrobisz mi takie! „
Jak widac zostałam postawione przed faktem dokonanym i wyjścia nie miałam – musiałam zrobic … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością!
Tak jak mówiłam ciasto podpatrzyła Mama w programie Ewa Gotuje , a co się później okazało razem z Panią Ewą przyrządzała je moja koleżanka -Adrianna - ( blog W kuchni Karmel-itki ), którą poznałam na warsztatach w Łodzi.
Ciasto wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni!
Sposób przyrządzenia :
Ciasto :
Oddzielamy białka od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem.
Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy 30 minut / 180C
Wierzch:
Brzoskwinie kroimy w kostkę.
Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilośc wody zmniejszamy o połowę !!!
Do ugotowanego dodajemy owoce.
Mieszamy i gorący wylewamy na upieczone ciasto.
Wiórki kokosowe prażymy na patelni i posypujemy ciasto.
Wkładamy do piekarnika na ok. 10 -15 minut na 180C
Studzimy i posypujemy dodatkowo pokrojonymi brzoskwiniami.
UWAGA!
Na stronie Pani Ewy jest napisane, że po ostudzeniu ciasto nadaje się odrazu do spożycia.
W moim przypadku ciasto zostało na całą noc w lodówce i dopiero na drugi dzień rozkroiłam.
Podczas próby rozkrojenia w ten sam dzień po upieczeniu , ciasto rozlewało się.