Ciasto brzoskwiniowe z kisielem

Ciasto brzoskwiniowe z kisielem
  • Składniki :
  • Ciasto :
  • - cukier - 1 szklanka
  • - jajka - 4 szt
  • - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • - mąka - 1 szklanka
  • - sól - 1 szczypta
  • Wierzch :
  • - kisiel brzoskwiniowy - 4 op
  • - brzoskwinie z puszki - 5 szt
  • - wiórki kokosowe - 100 g
  • Poncz do nasączenia ciasta :
  • - słodka herbata - 1 szklanka
  • - sok z cytryny - 50 ml

Ciasto zrobione specjalnie na życzenie mojej ukochanej Mamci!

Jakiś czas temu będąc w pracy dostałam sms o treści : „ Córuśka , ale Pani Ewa Wachowicz robiła super ciasto! Zrobisz mi takie! „

Jak widac zostałam postawione przed faktem dokonanym i wyjścia nie miałam – musiałam zrobic … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością! Tak jak mówiłam ciasto podpatrzyła Mama w programie Ewa Gotuje , a co się później okazało razem z Panią Ewą przyrządzała je moja koleżanka -Adrianna - ( blog W kuchni Karmel-itki ), którą poznałam na warsztatach w Łodzi.
Ciasto wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z kisielem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób przyrządzenia : Ciasto : Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubijamy z cukrem. Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy 30 minut / 180C

Wierzch:

Brzoskwinie kroimy w kostkę. Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilośc wody zmniejszamy o połowę !!!

Do ugotowanego dodajemy owoce.

Mieszamy i gorący wylewamy na upieczone ciasto.

Wiórki kokosowe prażymy na patelni i posypujemy ciasto.

Wkładamy do piekarnika na ok. 10 -15 minut na 180C

Studzimy i posypujemy dodatkowo pokrojonymi brzoskwiniami.

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowe z kisielem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego!

UWAGA!

Na stronie Pani Ewy jest napisane, że po ostudzeniu ciasto nadaje się odrazu do spożycia.

W moim przypadku ciasto zostało na całą noc w lodówce i dopiero na drugi dzień rozkroiłam.

Podczas próby rozkrojenia w ten sam dzień po upieczeniu , ciasto rozlewało się.

Kategorie przepisów