Zdarza się, że już samo hasło „wegańskie ciasto” nie kojarzy się byt dobrze. Ja upiekłam w weekend dwa- tradycyjne i właśnie to, z marakują. Wegańskie zdecydowanie wygrało w tym małym konkursie!
Jeśli szukacie innych pysznych sposobów na wykorzystnie mocno dojrzałych bananów polecam Wam gorąco inne bananowe przepisy! Proste muffinki bananowe z dodatkiem orzechów i masła orzechowego, aromatyczny chlebek bananowy czy domowy kopiec kreta . Banana możecie wykorzystać także do placuszków na śniadanie lub zdrowych ciasteczek owsianych. Możliwości jest dużo, więc mam nadzieję, że zastanowicie się dwa razy zanim wyrzucicie nakrapiane banany do kosza.
W rondlu topimy masło. Następnie zestawiamy rondel z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę, energicznie mieszamy przez ok. minutę, aż masa się dobrze połączy. Truskawki miksujemy blenderem na smoothie. Jajka ubijamy z cukrem i musem truskawkowym mikserem na kogel mogel. Dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-czekoladową, mieszamy...
Idealne ciasto na pizzę jest bardzo proste do przygotowania i może zrobić je zrobić każdy, nawet największy laik kuchenny. Namawiam na zastąpienie mało wartościowej mąki pszennej - mąką orkiszową. Ma dużo więcej błonnika, składników mineralnych i łatwo przyswajalny gluten. Pizza orkiszowa będzie dużo zdrowsza od tradycyjnej.
Musiałam przerobić ziemniaki, które dostałam od cioci i żal było się ich pozbyć. Zwłaszcza teraz, gdy najbardziej smakują młode:-) Dlatego padło na babkę ziemniaczaną, która, ku uciesze domowników, rozeszła się bardzo szybko. To co zostało na drugi dzień podsmażyłam i było jeszcze lepsze:-)
Ciekawe jest to, że pod jedną nazwą mogą się kryć różne dania. Buchty występują między innymi w kuchni czeskiej, śląskiej i węgierskiej. Bywają bułeczkami na parze, ale także przytulonymi drożdżówkami z niespodzianką w środku. Zazwyczaj są to śliwki lub powidła, ale tym razem postanowiłam trochę zainspirować się metodą ich przygotowania i przytulone bułeczki zrobić z truskawkami.
Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników mamy pyszne domowe lody bez maszynki!
Połączenie delikatnej chrupiącej bezy i pysznych jagodowych lodów od razu kojarzy mi się z moim dzieciństwem i z najlepszym bezowym tortem lodowym, zarezerwowanym tylko na specjalne okazje :)
Pyszny deser, wymyślony na szybko ze składników, które miałam w domu. Biszkopty namoczone w kawie (wersja dla dorosłych), a herbacie dla dzieci, następnie obficie posypane kakao, na kakao warstwa kremu z ubitej śmietany 30% i serka mascarpone, następnie po 3 gałki lodów (miałam smak tiramisu), truskawki, kolejna warstwa kremu, kakao i wierzch przyozdobiony truskawką i listkiem bazylii.
Frangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart. Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego.
Bitki z indyka to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Sos wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki!
Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami. To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :)