Przepis na gofry

Znacie kogoś kto nie lubi gofrów? Tak szczerze. Albo byliście kiedyś nad morzem i nie zjedliście chociaż jednego? No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz. Do tego przepis nie może być skomplikowany – jasna sprawa. Trochę dużo tych wymagań, prawda? :) Ale spokojnie, damy radę.

Jeśli jesteście szczęsliwymi posiadaczami gofrownicy o dużej mocy – dla Was zadanie jest jeszcze prostsze, w takiej pyszne gofry robią się właściwie same. Ale nie załamujcie rąk, wszyscy Ci, którzy tak jak ja macie tanioszkę z marketu! Też się da zrobić na niej dobre gofry :) Z podanych składników robię 12-13 sztuk. Moja gofrownica to jednocześnie opiekacz do tostów, więc mniej więcej takiej wielkości jak tost wychodzą gofry.

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
2 jajka

Przepis na gofry

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy jajka, olej i 1 szklankę mleka. Pozostałe pół szklanki zostawiamy na później.

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszamy ciasto drucianą trzepaczką. Można to też zrobić mikserem.

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy ciasto jest dobrze wymieszane i nie ma już w nim grudek mąki, dodajemy pozostałe mleko i jeszcze raz mieszamy. Dlaczego rozdzielam mleko na 2 części, zapytacie? Gestsze ciasto łatwiej rozmieszać, żeby uzyskać jednolitą konsystencję.

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofrownicę nagrzewamy przed wlaniem ciasta. Dla pewności, żeby gofry nie przywierały podczas pieczenia, można przetrzeć ją papierowym ręcznikiem zamoczonym w odrobinie oleju. Wlewamy ciasto, tak, żeby wypełnić dolny pojemnik, ale nie tak, żeby ciasto przelewało się poza brzgi. Weźcie sobie do tego większą łyżkę niż moja na zdjęciu – taką trwa to całą wieczność ;)

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofry pieczmy tak długo, aż będą rumiane, może to potrwać nawet kilka minut. Im słabsza moc gofrownicy tym dłużej trzeba na nie zaczekać. Oprócz tego, że dobrze przypieczone gofry są smaczniejsze, bo mają chrupiącą skórkę, to dodatkowo takie dużo łatwiej wyciągnąć z gofrownicy.

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :)

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Ale jak się nie ma co się lubi… to wersja z bananem i Nutellą lub nawet samym cukrem pudrem jest super! Same ciasto na gofry nie jest zbyt słodkie, więc spokojnie możecie zaszaleć ze słodkimi dodatkami :)

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Przepis na gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Domowe gofry
2

Domowe gofry

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kluseczki z serka homogenizowanego dla dzieci

Kluseczki z serka homogenizowa…

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem
1

Racuszki na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
3

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ciastka owsiane z masłem orzec…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cruffins  przepis podstawowy
1

Cruffins przepis podstawowy

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Strasznie czekoladowe babeczki

Strasznie czekoladowe babeczki

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Drożdżówki - mumie - z dynią i jabłkami

Drożdżówki - mumie - z dynią i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bougatsa - greckie ciastko z ciasta filo z nadzieniem z semoliny

Bougatsa - greckie ciastko z c…

food² food²
Food Square