Domowe ciasteczka Oreo

Domowe ciasteczka Oreo

Chyba nie ma lepszego dnia w roku, niż pierwszy dzień wakacji, na przygotowania baaardzo czekoladowych ciasteczek ze śmietankowym nadzieniem czyli domowej wersji moich ulubionych ciasteczek Oreo!

Zdjęcie - Domowe ciasteczka Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te ciasteczka to 100% czekolady w czekoladzie, są naprawdę wyjątkowo intensywnie , nie tak słodkie jak oryginał, lekkie śmietankowe wnętrze z białą czekoladą świetnie je więc uzupełnia.

Zdjęcie - Domowe ciasteczka Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe ciasteczka Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepiej smakują podane schłodzone, prosto z lodówki.

Zdjęcie - Domowe ciasteczka Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowe ciasteczka Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z proporcji przygotujecie ok. 14 podwójnych ciasteczek. Przepis inspirowałam książką „Słodko” Y. Ottolenghi.

Zdjęcie - Domowe ciasteczka Oreo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • Ciasteczka:
  • mąka pszenna - 110 g
  • masło - 100 g, miękkie
  • cukier - 80 g
  • kakao - 40 g, ciemne
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • soda oczyszczona - duża szczypta (1/8 łyżeczki)
  • Krem:
  • biała czekolada - 35 g
  • śmietanka kremówka - 35 ml + 60 ml (schłodzona)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

Ciasteczka:

W misie mikser zmiksuj cukier z masłem na puszystą masę. W dwóch porcjach dodaj połączone suche składniki: mąkę z sodą, kakao i solą. Wymieszaj, a następnie rękoma uformuj ciasto na kształt dysku. Owiń folią spożywczą iw staw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie, ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm (najłatwiej zrobić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Wykrawaj okrągłe ciasteczka. Ułóż jedno obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 10-12 minut. Przed zdjęciem z blaszki ostudź (aby ciasteczka się nie połamały).

Krem:

Czekoladę połam na małe kawałki. Podgrzej do granicy wrzenia 35 ml śmietanki. Zalej nią czekoladę i wymieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj esencję waniliową, przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki.

Schłodzoną masę czekoladową połącz z resztą śmietanki kremówki i zmiksuj na gęsty krem.

Na połowę ciasteczek nałóż po łyżeczce nadzienia. Przykryj ciasteczka i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny (ja wstawiłam na całą noc). Gdy krem zgęstnieje, nałóż drugą połówkę ciasteczka. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.

Kategorie przepisów