Zdrowa, zimowa zupa z ogórków kiszonych i kaszy jaglanej, doprawiona ulubionymi przyprawami. Jeżeli lubisz jaglankę i zupy o kwaskowatym smaku, koniecznie musisz spróbować.
W Boże Narodzenie zwykle królują ciasta i opcjonalnie słodkości z makiem, jak makówki czy kutia, jednak zwykle po wigilijnej kolacji brakuje mi deseru z prawdziwego zdarzenia. W zeszłym roku wymyśliłem, żeby zaserwować piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi, a w tym zdecydowałem się na korzenną panna cottę.
Barszcz czerwony to zupa, która najbardziej kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć w Wigilię jemy go najczęściej z uszkami to ja jednak wolę go w wersji na bogato z kawałkami buraków, marchewki i ziemniakami. Oczywiście taki barszcz musi być koniecznie zrobiony na domowym zakwasie !
Ten puszysty sernik na białkach upiekłem w zeszłym roku na Wielkanoc. Wybaczcie więc nieco niestarannie zrobione zdjęcia, ale były one robione w ogromnym pośpiechu między faszerowanymi jajkami, a mazurkiem, uważając, żeby ostało się, choć kilka kawałków ciasta do zdjęcia, bo zniknął on jeszcze przed śniadaniem. Niech to będzie dla Was największą rekomendacją dla tego przepisu.
Prawdziwy croissant musi być rumiany. Złote chrupiące listki powinny skrywać delikatne wnętrze, przypominające plaster miodu. Przy pierwszym gryzie powinniśmy poczuć lekki opór, a następnie zanurzyć się w puchatym wnętrzu bez opamiętania. Przez cały ten czas zapach masła powinien nas odurzać i zostawiać tłuste ślady na palcach i ustach
Mazurek ten jest bardzo prosty w wykonaniu – kruche ciasto oraz masa z mleka w proszku, która sama w sobie jest dość słodka, dlatego warto użyć jakiegoś kwaśnego dżemu dla przełamania smaku. U mnie była to pyszna konfitura malinowa.
Bułeczki scones to pyszna i prosta propozycja na śniadanie. To coś pomiędzy bułeczką a kruchym ciasteczkiem, najlepiej smakują na ciepło z masłem i dżemem. Do ich przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników.
Ten chlebek widziałam kilkanaście razy na instagramie, a że cieszył się dużą popularnością postanowiłam sprawdzić co w nim takiego pysznego. Upiekłam na próbę i przepadliśmy całą rodziną. Jest mięciutki, delikatny i niezwykle aromatyczny dzięki dodatkowi czosnku i ziół.
Musiałam się z Wami podzielić przepisem, na wyjątkowy chleb jogurtowy. Jest to jeden z tych chlebów na drożdżach, który bardzo chętnie piekę, smakuje wszystkim bez wyjątku. Zaczyn nie wymaga całonocnej fermentacji, po prostu wszystkie składniki lądują w dzieży i są krótko wyrabiane.
To mój podstawowy przepis na lemon curd — angielski krem cytrynowy na bazie jajek oraz masła. Uwielbiam go za tę kwaskową nutę przełamaną słodyczą, kremową konsystencję oraz delikatny maślany smak. Lemon curd według tego przepisu wychodzi bardzo puszysty za sprawą użycia całych jajek oraz energicznego ich ubijania nad parą wodną.
Delikatne, mięciutkie bułeczki z dużą ilością sezamu. Pyszne!
Super się sprawdzą jako bułki do różnego rodzaju burgerów, ale jako śniadaniowe bułeczki wypełnione sałatą, serem i jakąś wędliną też będą pyszne.