Ciasto z truskawkami
Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami. To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana lub migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały), dziś do kruszonki dodałam kokos i też sprawdził się świetnie :) Kokosu nie musicie mielić – zwykłe wiórki są wystarczająco drobne. Moje ciasto z truskawkami piekłam w okrągłej foremce o średnicy 20 cm. Nada się też niewielka prostokątna blaszka.
Składniki:150 g masła
3 jajka
150 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 cytryna
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
Masło i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej. Masło można pokroić na mniejsze kawałki, żeby szybciej zmiękło.
Masło miksujemy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym – dobrze jest poświęcić na to kilka minut, tak żeby całość była puszysta i dobrze napowietrzona. Dzięki temu ciasto jest delikatne i miękkie.
Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej cytryny. Wyciskamy 3 łyżeczki soku. Dodajemy do masy.
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem do połączenia składników.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Nie dłużej!
Zaganiatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę (masło powinno być w temperaturze pokojowej).
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 50 min. lub do suchego patyczka w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.
Studzimy na kratce, podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)