Lekki, szybki i bardzo smaczny deser dla miłośników kwaskowatego, orzeźwiającego rabarbaru. Smak rabarbaru i kolor podkreśla dodatek malin, no chyba, że upolujesz rabarbar malinowy, wtedy opuść dodatek malin.
Roladki ze schabu tym razem nadziałam farszem warzywnym, konkretnie marchewką, selerem, cebulką oraz natką pietruszki. Upiekłam je w piekarniku, żeby były lżejsze niż smażone
No inaczej nie mogłam nazwać tej zupy jak właśnie tak! A dlaczego? Zaraz wyjaśnię. Bardzo prosta, szybka, sycąca, z dodatkiem lubczyku i…i pierożków tortellini. Już gotowych, nadziewanych serem. (...)W każdym razie moje dzieciaki pokochały tą zupę. Naprawdę warta wypróbowania, i wcale nie trzeba się sztywno trzymać przepisu.
Zagniatamy ze sobą składniki i dzielimy na dwie części. Jedna część powinna stanowić spód ciasta, drugą częścią posypujemy nałożoną masę serową.
Ciastem wylepiamy spód blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy na niego masę serową, a wierzch posypujemy kruszonką...
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego koła.
Białka ucieramy z cukrem pudrem. Na połowę wykrojonych surowych ciasteczek nakładamy przygotowany lukier...
Skoro mamy sezon truskawkowy, na wierzchu ułożyłam właśnie te, z grubsza posiekane owoce wymieszane z odrobiną cukru pudru. Deser gotowy! najlepiej podawać go w wersji schłodzonej.
Dziś mam dla Was proste ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto piekłam w niedużej ceramicznej foremce, jeśli marzy Wam się wielka blacha, trzeba będzie podwoić ilość składników :)
Proste, szybkie ciasto z rabarbarem. Do mojego ciasta wybrałam mąkę owsianą pełnoziarnistą. Dobrze wychodzi z orkiszową, gryczaną i ryżową pełnoziarnistą.
Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną, z pysznymi owocami sezonowymi: tort bezowy poleca się na podwieczorek :) Tort bezowy może być też wspaniałą propozycją na przyjęcie urodzinowe, a włożony przed podaniem na pół godziny do zamrażarki zmieni się w pyszny tort lodowy. Ja udekorowałam mój tort malinami i jagodami.
Pavlova – bezowe cudo budzące podziw i respekt gości. Krucha, delikatna i rozpływająca się w ustach. Zasadniczo najczęściej podaje się ją z kremem na bazie wysokoprocentowej śmietany lub serka mascarpone. Ja do mojej bezy przygotowałam natomiast aksamitny krem budyniowy. Całość zwieńcza owocowa korona ze świeżych truskawek. Deser idealny – szczególnie teraz, gdy lato i sezon truskawkowy za pasem.
Mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Dziś drożdżowe ze śliwkami.
Absolutnie wyjątkowe ciasto, z nutą słodkiej marchewki i gorzkiej czekolady. Do części marchewkowej, dodałam drobno startą marchewkę, do części czekoladowej trochę kakao i kawałek gorzkiej czekolady.
Zgodnie z obietnicą publikuję dzisiaj przepis na pyszny schab w sosie z suszonymi pomidorami i mleczkiem kokosowym. (...) Sos przygotowywałam już cztery razy z różnymi wariantami mięsa. Bardzo nam smakuje
Choć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej.
Zdarza się, że już samo hasło „wegańskie ciasto” nie kojarzy się byt dobrze. Ja upiekłam w weekend dwa- tradycyjne i właśnie to, z marakują. Wegańskie zdecydowanie wygrało w tym małym konkursie!