Domowe lody bez maszynki
Od dłuższego czasu chodziło mi po głowie zrobienie domowych czekoladowych lodów. Chciałam jednak, żeby do ich przygotowania wystarczył tylko mikser. Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników mamy pyszne domowe lody bez maszynki!
Jest zbyt gorąco na włączanie piekarnika, a macie ochotę na coś dobrego? Zapraszam Was do zajrzenia do przepisów na ciasta bez pieczenia :) Sernik na zimno z truskawkami i sernik Snickers, ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach.
Składniki:400 g śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżka cukru
3 żółtka
W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy z ognia i dodajemy 150 g połamanej na kawałki czekolady. Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ganache do ostygnięcia, kiedy nie jest już gorący wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Pozostałą czekoladę kroimy na drobne kawałki – dodamy ją do lodów na samym końcu.
Dobrze schłodzony ganache ubijamy w mikserze na pianę – ubija się tak samo jak sama śmietana kremówka. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wkładamy do miski i ubijamy w kąpieli wodnej z łyżką cukru – dzięki podgrzaniu, będzie można bezpiecznie dodać je do lodów. Ubite żółtka powinny być gęste i kremowe, a kiedy rozetrzemy odrobinę między palcami nie powinno dać się wyczuć drobinek cukru.
Do czekoladowej piany dodajemy przestudzone żółtka i kakao i mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
Na koniec dodajemy do masy pokrojoną na kawałki czekoladę i przekładamy do miseczki.
Gotowe lody przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki (moje mroziły się całą noc).
Pół godziny przed podaniem wyciągamy lody i przekładamy do lodówki. Po tym czasie nieco zmiękną i będzie można łatwo nałożyć je do miseczek.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)