Kurczak w cieście kokosowym

Kurczak w cieście kokosowym

Zdjęcie - Kurczak w cieście kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kurczak kokosowy był hitem lat 90-tych. I w sumie nie jadłam go od tamtych czasów... Miał być przegryzką przy oglądaniu meczu naszej reprezentacji podczas Mistrzostw Świata. Nie mam uprzedzeń, po tym doświadczeniu i tak będę wracać do jego przygotowania;-)

Zdjęcie - Kurczak w cieście kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka,
  • olej do smażenia

marynata:

  • puszka mleka kokosowego,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • 15 g świeżej papryczki chilli,
  • sól, cukier,

ciasto:

  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka,
  • 75 g mąki,
  • sól,
  • 20 g wiórek kokosowych,


+ Sos sweet chilli.
Przygotowanie:



Świeży imbir obrać i drobno pokroić. Papryczkę również drobno pokroić. Imbir z chilli przesmażyć na małej ilości oleju i zalać mlekiem kokosowym. Dodać sól i odrobinę cukru. Zredukować płyn o 1/3 i przestudzić. Filety z kurczak zalać zimną marynatą i marynować najlepiej 24h w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty i obtoczyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Obsypać wiórkami kokosowymi i smażyć na głębokim oleju do zrumienienia. Mięso po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem sweet chilli.

*do ciasta naleśnikowego można dodać ulubione przyprawy, np. curry lub chilli.

Zdjęcie - Kurczak w cieście kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów