Kurczak w cieście kokosowym
Kurczak kokosowy był hitem lat 90-tych. I w sumie nie jadłam go od tamtych czasów... Miał być przegryzką przy oglądaniu meczu naszej reprezentacji podczas Mistrzostw Świata. Nie mam uprzedzeń, po tym doświadczeniu i tak będę wracać do jego przygotowania;-)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka,
- olej do smażenia
marynata:
- puszka mleka kokosowego,
- 50 g świeżego imbiru,
- 15 g świeżej papryczki chilli,
- sól, cukier,
ciasto:
- 1 jajko,
- 150 ml mleka,
- 75 g mąki,
- sól,
- 20 g wiórek kokosowych,
+ Sos sweet chilli.
Przygotowanie:
Świeży imbir obrać i drobno pokroić. Papryczkę również drobno pokroić. Imbir z chilli przesmażyć na małej ilości oleju i zalać mlekiem kokosowym. Dodać sól i odrobinę cukru. Zredukować płyn o 1/3 i przestudzić. Filety z kurczak zalać zimną marynatą i marynować najlepiej 24h w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty i obtoczyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Obsypać wiórkami kokosowymi i smażyć na głębokim oleju do zrumienienia. Mięso po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem sweet chilli.
*do ciasta naleśnikowego można dodać ulubione przyprawy, np. curry lub chilli.