Rabarbarowe tartaletki frangipane - expresowe
Frangipane to popularny we Francji i Włoszech migdałowy krem używany do ciast i tart.
Tym razem zamiast jednej dużej tarty przygotowałam małe tartaletki z rabarbarem w wersji na szybko z ciasta francuskiego.
Proste, urocze, a krem idelnie łączy maślane ciasto francuskie z kwaskowatym, bardzo wyrazistym w smaku rabarbarem w taki sposób, że naprawdę trudno im się oprzeć.
Polecam, pracy przy nich niewiele, a smakują bosko!
Składniki:
1 rolka ciasta francuskiego
100 g mielonych migdałów
75 g cukru/ksylitolu
1 jajko L
30 g rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
płatki migdałów do posypania
cukier/ ksylitol puder
Wykonanie:
- mielone migdały, ksylitol, jajko i rozpuszczone masło zmiksować przy pomocy miksera
- ciasto francuskie rozwinąć z papieru. Pociąć na 8 lub 10 kawałków. Kawałki ciasta przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek obrysować dookoła ostrym nożykiem tworząc ramkę, uważając, by nie przeciąć ciasta na wylot. Przy pieczeniu brzegi ciasta podniosą się zabezpieczając nadzienie, by nie wypłynęło
- delikatnie rozłożyć krem migadłowy
- na kremie migdałowym ułożyć przycięte na długość ciastka, obrane i cienko pokrojone kawałki rabarbaru. Posypać płatkami migdałowymi. Ranty tartaletek posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem (można samym mlekiem)
- piec w 200`C około 25 minut, do zrumienienia brzegów
- podawać posypane cukrem/ksylitolem pudrem
inspiracja: stąd