Bitki z indyka
Bitki z indyka to bardzo smaczna propozycja obiadowa. Sos wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki!
Danie jest lekkie, smaczne idealne do tłuczonych ziemniaczków, kopytek, klusek i wszystkich kasz. Szybkie do przygotowania i bardzo proste. Polecam!
Składniki:
600 g filetu z indyka
1 cebula
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 szklanka bulionu
sól, pieprz
papryka w proszku
2 łyżki mąki krupczatki
olej do smażenia
kwaśna śmietana
zielenina
Wykonanie:
- filet z indyka pociąć w poprzek włókien na 2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem
- cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na ćwiartki, następnie w paski
- mięso posolić, oprószyć pieprzem i papryką w proszku, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano wszystkie kawałki mięsa. Zdjąć mięso z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dorzucić na koniec paski papryki
- podsmażone mięso i cebulkę z papryką przełożyć do rondla. Resztki na patelni zalać bulionem, zeskrobać i przelać do rondla. Dodać pieczarki, przyprawy i dusić do miękkości około 20 minut. Na koniec wlać zahartowaną śmietanę. Posypać na talerzu zieleniną