Dietetyczne klopsiki z indyka
Klopsiki z indyka, bez smażenia obgotowane w rosole to pyszny dietetyczny obiad. Klopsiki powstały z najbardziej dietetycznej części indyka, mianowicie indyczej piersi i na potrzeby chwili. Świetny obiad w diecie lekkostrawnej dla małych dzieci lub osób będących na specjalnej diecie.
Szczególnie pierwsze dni po operacji wymagają lekkiej diety, by organizm zamiast tracić energię na trawienie, spożytkował siły na powrót do zdrowia.
Dietetyczne klopsiki tak nam posmakowały, że z przyjemnością powtórzę ten smaczny obiad jeszcze nie jeden raz.
Składniki:
600 g filetu z indyka
1 czerstwa bułka
mleko z wodą do namoczenia bułki
1 mała cebula
1 marchew
1 jajko
1 szklanka rosołu z indyka
sól, pieprz
1 łyżka mąki
koperek
Wykonanie:
- bułkę namoczyć w mleku wymieszanym z gorącą wodą. Po 5-10 minutach odcisnąć
- obrać cebulę i marchewkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- zmielić mięso razem z bułką i cebulką. Doprawić solą, pieprzem, dodać jajko i wyrobić ręką. Formować wilgotną dłonią niewielkie kulki
- w rondlu zagotować rosół, dodać startą marchewkę i umieścić przygotowane klopsiki. Rosołu nie powinno być za dużo, klopsiki nie są całkowicie zanurzone, a w trakcie gotowania delikatnie je obrócić. Gotować około 15-20 minut
- sos zagęścić mąką. Na koniec wmieszać posiekany koperek
- podałam z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej (przepis tutaj)