Buchty z truskawkami

Buchty z truskawkami

Zdjęcie - Buchty z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciekawe jest to, że pod jedną nazwą mogą się kryć różne dania. Buchty występują między innymi w kuchni czeskiej, śląskiej i węgierskiej. Bywają bułeczkami na parze, ale także przytulonymi drożdżówkami z niespodzianką w środku. Zazwyczaj są to śliwki lub powidła, ale tym razem postanowiłam trochę zainspirować się metodą ich przygotowania i przytulone bułeczki zrobić z truskawkami. Cieszmy się nimi póki sezon trwa!

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. cukier - 70 g
  3. jajko - 1 szt.
  4. suszonych drożdży instant - 5 g
  5. letniego mleka - 250 ml
  6. białko (wierzch) - 1 szt.
  7. topionego masła - 50 g
  8. truskawek - 20 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. misa
  2. waga kuchenna
  3. ściereczka
  4. pędzelek

Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, jajko, drożdże. Stopniowo wlewamy topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, delikatnie rozciągamy i dzielimy na 20 części, każdą spłaszczamy, kładziemy na środku truskawkę i zbieramy boki ciasta ku środkowi. Tak przygotowane mini bułeczki umieszczamy w posmarowanej olejem formie ciasno obok siebie.
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w formie pod przykryciem na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy metoda góra-dół do 180. Buchty smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy przez 30 minut, aż bułeczki będą rumiane.

Zdjęcie - Buchty z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Buchty z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Buchty z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Buchty z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Buchty z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów