Buchty z truskawkami
Ciekawe jest to, że pod jedną nazwą mogą się kryć różne dania. Buchty występują między innymi w kuchni czeskiej, śląskiej i węgierskiej. Bywają bułeczkami na parze, ale także przytulonymi drożdżówkami z niespodzianką w środku. Zazwyczaj są to śliwki lub powidła, ale tym razem postanowiłam trochę zainspirować się metodą ich przygotowania i przytulone bułeczki zrobić z truskawkami. Cieszmy się nimi póki sezon trwa!
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- cukier - 70 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 250 ml
- białko (wierzch) - 1 szt.
- topionego masła - 50 g
- truskawek - 20 szt.
Potrzebne narzędzia:
- misa
- waga kuchenna
- ściereczka
- pędzelek
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, jajko, drożdże. Stopniowo wlewamy topione masło oraz letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
2. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, delikatnie rozciągamy i dzielimy na 20 części, każdą spłaszczamy, kładziemy na środku truskawkę i zbieramy boki ciasta ku środkowi. Tak przygotowane mini bułeczki umieszczamy w posmarowanej olejem formie ciasno obok siebie.
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w formie pod przykryciem na 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy metoda góra-dół do 180. Buchty smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy przez 30 minut, aż bułeczki będą rumiane.