Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Zdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ten sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami to jeden z najlepszych serniczków, jakie zmontowałem! Pełen wdzięku i zniewalająco pyszny! Ale zacznijmy od początku! Podstawą sernika jest kruchy i rozkosznie maślany spód typu shortbread ze szczyptą soli morskiej. Warstwa właściwa to cudownie delikatna masa serowa z twarogu, sera mascarpone oraz kremówki z białą czekoladą i wanilią, skrywająca w sobie słodkie truskawki. Wierzch sernika zdobi bita śmietana i kolejna porcja rosnących w słońcu truskawek. Czy zdołacie się jemu oprzeć? ;)

Zdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na sernik o średnicy 25-28 cm
Kruchy spód (shortbread):

  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 150 g drobnego brązowego cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Bita śmietana:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Sernik z białą czekoladą:
  • 1 kg białego sera w wiaderku*
  • 200 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek




* PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód (shortbread) W misce wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, sól i ekstrakt wanilii. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki.
Tortownicę pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj kruche ciasto i pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut, następnie zdejmij obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Sernik z białą czekoladą (Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną grudki).

Ser biały, mascarpone oraz śmietanę kremówkę zmiksuj za pomocą blendera lub połącz trzepaczką. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudź i dodaj do masy serowej wraz z ekstraktem z wanilii. Dokładnie wymieszaj.
Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 50 ml wrzątku i dokładnie nią w nim rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
Truskawki umyj, osusz i odetnij im szypułki. Nieco ponad połowę rozłóż na podpieczonym spodzie w równych ostępach. Część możesz również przekroić na połówki i ułożyć wokół rantu formy (jak na zdjęciu). Na truskawki wylej delikatnie gotową masę serową. Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.

*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!
Bita śmietana i dekoracja Przed podaniem kremówkę ubij z mascarpone oraz cukrem z prawdziwą wanilią na sztywno. Wierzch sernika ozdób bitą śmietaną, używając rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i ułóż z nich rozetę. Sernik pokrój na kawałki i ciesz się rozkoszną rozpustą!
*

Zdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów