Chałka ziemniaczana

Chałka ziemniaczana

Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chałka kojarzy się głównie ze słodkimi wypiekami, ale przecież można ją także upiec na słono. Zamiast masła dodałam do ciasta puree ziemniaczane, które ciekawie wpłynęło na jej konsystencję. Przemyciłam też dla serowego posmaczku tarty parmezan, a z wierzchu posypałam makiem.
Ziemniaczana chałka już sama w sobie jest wariactwem, dlatego dodatkowo jeszcze uformowałam ją trochę inaczej niż zwykle. Tworząc jej okrągłą wersję.

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 450 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. jajko - 1 szt.
  4. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  5. letniego mleka - 220 ml
  6. cukru - 2 łyżki
  7. puree ziemniaczanego - 200 g
  8. białko (wierzch) - 1 szt.
  9. tartego parmezanu - 3 łyżki
  10. tartego parmezanu + maku (wierzch) - 1 łyżka

Potrzebne narzędzia:

  1. misa
  2. ściereczka
  3. pędzelek
  4. waga kuchenna

Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól, puree ziemniaczane, oliwę, parmezan, jajko. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i robimy wałeczki. Układamy trzy pasma pionowo na stole i trzy pasma poziomo, krzyżując je z poprzednimi.
4. Bierzemy pasma z góry i układamy je równolegle do pionowych pasm dolnych.
5. Podnosimy prawe poziome pasmo, przekładamy je pod pionową grupą dolną, następnie nad pionową grupą świeżo dołożonych trzech pasm dolnych i układamy równolegle do pasm lewych poziomych. Trzy pasma poziome z góry, przekładamy nad pozostałymi trzema pasmami poziomymi i dołączamy je równolegle do pas dolnych pionowych.
6. Składamy końce czterech grup razem i łączymy je w jedno. Końce chałki z jednej strony podkładamy nad środek bochenka, następnie bierzemy końce z drugiej strony i również dołączam je na środek, lekko dociskamy.
7. Odwracamy całość i otrzymujemy okrągłą chałkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut
8. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą De Luxe.

Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów