Sernik bananowy - dla Fana Banana :)

Powiem Wam, że po tak długim czasie bez aparatu i pisaniu na blogu ciężko na nowo rozkręcić te umiejętności. Bo o ile poradzę sobie z pisaniem - podobno całkiem wygadana ze mnie dziewczyna jest ;) to robienie zdjęć po ponad 2 latach... armagedon... wszystko inne - aparat, komputer, program do ich delikatnego obrabiania.

Proszę więc o wyrozumiałość i skupienie się głównie na treści, na ładne zdjęcia przyjdzie pora jak pogotuję i poćwiczę :)

Mam w domu Fana Banana!
Spodziewajcie się więc przepisów z banan-ami tych na słodko i wytrawnie też, jest to całkiem wdzięczny owoc!


Zdjęcie - Sernik bananowy - dla Fana Banana :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

  • 1 kg twarogu na serniki w wiaderku
  • 2 średniej wielkości zmiksowane lub dobrze rozgniecione banany
  • 4 jajka
  • 300 g cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy

Zdjęcie - Sernik bananowy - dla Fana Banana :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:
  • spód tortownicy wyłożyć papierem, wypuścić na wierzch, zamknąć obręcz, brzegi od środka delikatnie posmarować masłem
  • piekarnik nastawić na 160 stopni
  • jajka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać ser oraz rozgniecione banany i budyń cały czas miksując
  • przelać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 160 stopniach przez godzinę
  • po tym czasie uchylić piekarnik, zostawić ciasto na 20-30 minut, wyjąć na blat, delikatnie odpiąć obręcz, ale nie zdejmować, jak trzeba sobie pomóc, obkroić naokoło, zostawić do całkowitego wystygnięcia i na noc, najlepiej na 24 godziny schować do lodówki
  • tuż przed podaniem można sernik udekorować - ulubioną polewą, świeżymi owocami, ja jak widać do środka do ciasta dodałam 3 łyżki nutelli i brzegi oznaczyłam bananowymi plasterkami

Zdjęcie - Sernik bananowy - dla Fana Banana :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy