Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami
Dziś przedstawiam świetny pomysł na sycący obiad. Pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami, zapieczona z serem i mlekiem z pewnością zaspokojoną głód całej rodziny ? Robi się ją szybko i przyjemnie, a całą robotę wykonuje za nas piekarnik. Lubie zapiekanki bo łączą w sobie wszystkie elementy obiadu, więc automatycznie mamy więcej czasu dla siebie. Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami, makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem, czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 450 g mięsa mielonego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 100 g grzybów, pokrojonych w ćwiartki lub kostkę
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki sera żółtego startego na tarce
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła, rozpuszczona i chłodzona
- posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, włóż cebulę i smaż przez 3 minuty do zeszklenia. Dodaj mięso i czosnek, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem, rozdrobnij mięso drewnianą łyżką i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut.
- Dodaj grzyby i pomidory, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez 2-3 minuty.
- Dodaj wino, wymieszaj i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym posyp całość mąką, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Dodaj bulion i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Przełóż mięso do średniej wielkości natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp startym serem.
- W małej misce wymieszaj mleko i masło.
- Ułóż ziemniaki na wierzchu i polej całość mlekiem z masłem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia i miękkości ziemniaków.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, po czym posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Meat and mushroom potato bake(4-5 servings)
Ingredients:
- 450 g ground meat
- 1 onion, chopped
- 2 garlic cloves, minced
- 1 tbsp vegetable oil
- 100 g mushrooms, quartered
- 2 tomatoes, chopped
- 2 tbsp flour
- 1/2 cup sweet red wine
- 1/2 cup vegetable or chicken stock
- 1/2 cup melting cheese shredded
- 2 large potatoes, peeled and thinly sliced
- 2/3 cup milk
- 1 tbsp butter, melted and cooled
- parsley for garnish chopped
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- Heat a large pan over medium high heat add the oil and cook the onion for 3 minutes. Add the ground meat and garlic, season with salt and pepper, break up the ground beef with a spoon and cook for about 5 minutes.
- Add mushrooms and tomatoes, and cook for 2-3 more minutes.
- Add the wine and reduce to half. Sprinkle the flour on top of meat and stir and cook for 2 minutes and then add stock. Cook until sauce thicken.
- Transfer meat mixture into a greased medium casserole dish and sprinkle the cheese on top.
- In a small bowl whisk together the milk and butter.
- Arrange the potatoes on top of cheese and meat and evenly pour the milk mixture over all. Bake for 20 minutes uncovered or until top is golden brown and potatoes are soft.
- Allow to rest 10 minutes , top with parsley for garnish and serve.
Enjoy!