Muffinki na słono z cebulką, papryką i serem żółtym
W sobotnie popołudnie naszła mnie ochota na słoną przekąskę. Postanowiłam upiec szybkie i proste muffinki w nieco innej wersji. W tym wypieku najlepsze jest to, że wszystkie składniki zazwyczaj mamy w kuchni, a dodatki można wybrać według uznania i tego co akurat mamy pod ręką.
Porcja na 13 muffinek
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 100 g kostki masła,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka mleka,
- duża szczypta soli,
- pieprz,
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka ostra,
- 2 średnie cebule,
- połówka czerwonej papryki,
- 30 g sera żółtego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło roztopić i wystudzić. Do oddzielnej miski wybić jajka, wlać mleko i masło, zmiksować na jednolitą masę. Wsypać składniki suche i ponownie zmiksować. Cebulę i paprykę pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oliwie z przyprawami. Dodać do ciasta razem ze startym (na dużych oczkach) serem żółtym i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do papilotek i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.