Kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem
Z każdym dźwiękiem ulubionej piosenki wydaję się coraz wyżej wznosić ponad ziemią, coraz dalej wydają się codzienne problemy, coraz mniej istotny staje się chłód wpadający przez uchylone okno i deszcz rozpryskujący się na szybie… Oby do wiosny…
W takie dni, jak ten lubię sięgać po kaszę – koniecznie gryczaną – nieco zgrzebną, prostą i niepozorną. Gdy byłam dzieckiem, babcia często ją gotowała. Pamiętam jak uprażoną zawijała w pierzyny – o tak, miało to swój niepowtarzalny urok, jakąś tajemną siłę, że tak głęboko zapadło w mojej pamięci. Pewnie dlatego to właśnie zwyczajna kasza potrafi tak otulić mnie od środka. Właśnie wtedy, gdy bywa smutno i posępnie. W listopadzie, gdy trudno o rozładowanie negatywnych emocji, nie trudno o takie chwile.
Kaszę gryczaną wprost uwielbiam w połączeniu z grzybami, z lekką nutą rozmarynu i majeranku. To baza do kilku dań z mojego repertuaru szybkich obiadów. Tym razem tuż po przygotowaniu zapiekłam ją z jajkiem – prosto, szybko i tanio. A przy tym absolutnie przepysznie. Polecam!Składniki:
(4 porcje)
- 300g kaszy gryczanej palonej
- 300g grzybów leśnych np podgrzybków – świeżych lub mrożonych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 35ml oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 niewielka gałązka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz do smaku
- po 1-2 jajku na porcję
- 50g parmezanu (lub wegetariańskiego odpowiednika)
Przygotowanie krok po kroku:
- Kaszę ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku przez około 12 minut. Odcedź.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Cebulę pokrój z dużą kostkę, czosnek posiekaj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i grzyby z rozmarynem.
- Po 2-3 minutach dodaj ugotowaną kaszę i podsmaż chwilę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, płatkami chili i majerankiem.
- Naczynia do zapiekania rozgrzej w piekarniku przez kilka minut.
- Rozłóż całość do pojedynczych żaroodpornych miseczek lub do jednego naczynia. Zrób lekkie wgłębienia w kaszy i wbij w nie jajka. Oprósz lekko solą i skrop oliwą.
- Zapiekaj przez około 20 minut lub do momentu aż jajka się zetną.
- Przed podaniem posyp startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!