Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami
Żółciutkie dyniowe kopytka, zasmażana modra kapusta z konfiturą truskawkową i soczysta pierś kaczki z chrupiącą skórką to zdecydowanie mój ulubiony sposób na jesienny obiad. Niby klasycznie, ale z drobnym sezonowym twistem. W ogóle pomysł na zasmażaną kapustę z truskawkami zaczerpnąłem z jednej z wrocławskich restauracji i od tego czasu na stałe zagościła ona w domowym menu. Kapusta kapitalnie karmelizuje się w konfiturze, która nadaje jej fajnego aromatu i słodyczy. A i ważna uwaga: do dyniowych kopytek najlepiej wykorzystać mączne odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, np. dynię piżmową, czy hokkaido. Nie rozrzedzą one nam wtedy ciasta i nadadzą cudownego koloru. Pierś z kaczki możecie podmienić także na konfitowane kacze udo. Będzie sztos!
*
SKŁADNIKI
na ok. 4 porcje
Pierś z kaczki:
- 4 kacze piersi
- kilka gałązek rozmarynu
- klarowane masło
- pieprz, sól
Dyniowe kopytka:
- 500 g purée z dyni*
- ok. 150 g mąki pszennej + do podsypania
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki papryki (ostrej lub słodkiej)
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 200 g konfitury truskawkowej
- 2 łyżki octu z jabłek
- 100 ml białego wina
- 50 g słoniny
- 1-2 łyżki mąki
- sól, pieprz
* PRZYGOTOWANIE
Pierś z kaczki Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę nakrój na krzyż. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej mocno odrobinę klarowanego masła, wrzuć gałązki rozmarynu i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Zgaś ogień.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej odrobinę tłuszczu z patelni i ułóż w nim piersi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans, gdy już pozostałe składniki dania będą gotowe. Tłuszcz z patelni odlej i zostaw do zasmażanej kapusty.
Dyniowe kopytka Purée z dyni przełóż do miski, wbij jajko, dodaj przyprawy i zacznij wsypywać powoli mąkę, ile zabierze, zagniatając powoli ciasto. Gdy przestanie się kleić, uformuj z niego wałeczki na podsypanym mąką blacie i pokrój nożem na niewielkie kopytka (powinny mieć ok. 0,5 cm grubości). Następnie gotuj je ok. 5 minut od wypłynięcia w osolonym wrzątku. Podawaj od razu lub ostudź w zimnej wodzie i odstaw. Możesz je później również podsmażyć na kaczym tłuszczu lub maśle.
*Purée z dyni przygotujesz, piekąc plastry dyni w 200°C przez około 30 minut (do miękkości), a następnie obierając ją ze skóry i miksując na gładko.
Zasmażana kapusta Kapustę poszatkuj lub pokrój cienko nożem. Przesyp do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj, aż stanie się miękka, ok. 15-20 min. Następnie odcedź, zostawiając wodę w garnuszku.
Na patelni rozgrzej pozostały kaczy tłuszcz i przysmaż na nim posiekaną cebulę. Kolejno dodaj ugotowaną kapustę, listki laurowe i ziele angielskie. Smaż wszystko przez kilka minut i wlej białe wino. Odczekaj, aż znaczna część płynu odparuje. Następnie dodaj konfiturę z truskawek oraz ocet. Kontynuuj smażenie, aż kapusta stanie się szklista. Pod sam koniec na osobnej patelni wytop tłuszcz ze słoniny pokrojonej w kostkę. Skwarki dodaj do kapusty, a na tłuszczu przygotuj zasmażkę z mąki. Przelej ją do kapusty i wymieszaj. Gotuj jeszcze kilka minut. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Jeżeli kapusta będzie za gęsta, dolej część wody pozostawionej po jej ugotowaniu.
*